Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж бе арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предаде Ройтерс.

Полицията бе поканена в сградата на посолството от посланика на Еквадор, след като еквадорското правителство реши да отмени правото му на убежище, за което съобщи днес президентът на Еквадор Ленин Морено.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите имаха намерение да го подложат на разпит в рамките на разследване за сексуално посегателство. Шведското правосъдие впоследствие оттегли обвиненията си, но Асандж се опасява, че може да бъде екстрадиран в САЩ, където федералната прокуратура разследва "Уикилийкс".

САЩ повдигнаха тайно обвинение на Джулиан Асандж

Британската полиция заяви, че Асандж се намира в ареста на полицейски участък в централната част на Лондон и че възможно най-скоро ще бъде изправен пред съда в Уестминстър.  

Отношенията на Асандж с еквадорските власти се влошиха, след като Еквадор го обвини, че е разпространил информация за личния живот на президента Морено. По-рано Ленин Морено обвини Асандж, че нарушава поставените му от Еквадор условия за предоставянето на убежище.

Морено посочи, че е поискал от Великобритания гаранции, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, където може да бъде подлаган на мъчения или да му бъде издадена смъртна присъда. По думите на еквадорския президент Великобритания е гарантирала, че няма да екстрадира Асандж в такава страна.

Ленин Морено изтъкна също така, че еквадорските власти самостоятелно са взели решението за отмяна на правото на убежище на Джулиан Асандж, предаде Франс прес.

Джулиан Асандж: Няма да забравя и няма да простя

Британският външен министър Джереми Хънт благодари на Морено за взетото решение и отбеляза в Туитър, че Асандж не е никакъв герой и че никой не е над закона, предаде Асошиейтед прес. 

Британският вътрешен министър Саджид Джавид ще направи изявление пред парламента по-късно днес във връзка със задържането на Асандж, заяви в Туитър опозиционната Лейбъристка партия. 



"Уикилийкс" заяви, че Еквадор по незаконен начин е отнел правото на убежище на Асандж. Според уебсайта еквадорските власти са нарушили международното право, като са поканили британската полиция в сградата на посолството на Еквадор в Лондон. "Уикилийкс" отбеляза също така, че Асандж е станал жертва на "могъщи играчи", включително и ЦРУ, които са положили усилия за неговото демонизиране. 

"Този човек е син, баща и брат. Печелил е десетки награди за журналистика. Номиниран е за носител на Нобеловата награда за мир всяка година след 2010 г. Могъщи играчи, включително ЦРУ, полагат по изтънчен начин усилия да го демонизират, лишат от легитимност и да го вкарат в затвора", написа "Уикилийкс" в Туитър.

БГНЕС