Преговорите с израелците по всички основни спорни въпроси трябва да започнат незабавно, заяви в Анаполис палестинският президент Махмуд Абас, цитиран от Ройтерс.

"Утре трябва да започнем подробни и задълбочени преговори по всички въпроси за окончателния статут, например Ерусалим, бежанците, границите, селищата, водата, сигурността и т.н.", заяви Абас на церемонията по откриването на конференцията за Близкия изток в Анаполис.

"Нека сключим мир като доблестни хора и да го защитаваме в името на децата си и техните потомци", каза Абас.

Същевременно обаче, отбелязва АП, палестинският лидер не даде знак, че палестинците желаят да отстъпят по която и да било от конфликтните теми, станали причина за провала на предишни усилия за постигане на мир, като статута на оспорвания Ерусалим, бежанците, границите на независимите палестински територии и израелските селища. 

Упълномощен съм да отстоявам тук открито и без колебание правото на моя народ да види утрото на нов ден, без окупация, селища, разделителна стена, без убийства, обсада, блокирани пътища в села и градове, заяви Абас.

Той призова за мир, включващ спиране на строежа на селища, подновяване работата на затворените институции в Ерусалим, премахване на охраната на селищата и на блокадите по пътищата, освобождаване на затворници и улесняване на палестинските власти в постигането на ред, суверенитет и законност.

Абас добави, че негов дълг е да заяви, че съдбата на Ерусалим, който и двете страни претендират, че е тяхна столица, трябва да бъде централна клауза във всяко едно споразумение.

"Искаме Източен Ерусалим да бъде наша столица и да имаме открити отношения със Западен Ерусалим, така че вярващите от всички вероизповедания да могат упражняват ритуалите си и да стигат до светите за тях места без несправедливости и на базата на онова, което гарантират международните и човешките закони", отбеляза палестинският президент.