25-години ще лежи в затвора Сам Банкман-Фрид, бившият милиардер и сочен за криптовалутен гений, предаде BBC.

По-рано в четвъртък той бе изправен пред съда за кражба на 8 млрд. долара (14.66 млрд. лева) от клиентите на основаната от него вече фалирала борса FTX, предава Reuters.

През ноември съдебно жури призна 32-годишният Банкман-Фрид за виновен по седем обвинения в измама и конспирация. 

Изслушването отбеляза кулминацията на падението на Банкман-Фрид от свръхбогат предприемач в областта на криптовалутите и голям политически донор до най-големият до момента "трофей" на американските власти в борбата срещу злоупотребите на пазарите на цифрови активи. 


"Животът му през последните години е несравнима алчност и гордост, амбиция и рационализъм, ухажване на риска и многократни игри с чужди пари", пише в мотивите за присъдата от 15 март прокуратурата в Манхатън, която обвинява Банкман-Фрид през декември 2022 г.

Възпитаник на Масачузетския технологичен институт, Банкман-Фрид се възползва от бума в стойността на Bitcoin и други дигитални активи и според списание Forbes преди да навърши 30 години е натрупал нетна стойност от 26 милиарда долара.

Банкман-Фрид става известен с небрежната си къдрава коса и ангажираността си с движението, известно като "ефективен алтруизъм", което насърчава талантливите млади хора да се съсредоточат върху печеленето на пари и раздаването им за благородни каузи.

Той е един от най-големите спонсори на кандидати и каузи на Демократическата партия преди междинните избори в САЩ през 2022 г.

Но според прокурорите отговорният имидж, който е култивирал, е прикривал дългогодишното му присвояване на средства от клиенти.

По време на съдебния процес трима от бившите му близки сътрудници свидетелстват, че той им е наредил да използват средствата на клиентите на FTX, за да покрият загубите в неговия хедж фонд, фокусиран върху крипто, Alameda Research.

Банкман-Фрид свидетелства в своя защита, че е допуснал грешки, като например не е внедрил екип за управление на риска, но отрича да е възнамерявал да измами някого или да открадне парите на клиентите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"