Масони от цялата страна посрещнаха своята Нова година в Разград. Публичната церемония бе пред паметника на първия български масон Иван Ведър, който е роден в Разград.

Според летоброенето на масоните на Еньовден - 24 юни - започва 6012 година след Светлината, припомни Великият майстор на Ложата на старите, свободни и приети зидари Володя Лозанов. Нека Великият архитект бъде с нас, пожела той. По думите му през 20-30-те години на миналия век последователите на Иван Ведър са превърнали малка България в просперираща държава, „сега повече от всякога държавата ни има нужда от този дух, присъщ на философията на свободнозидарския занаят, дух, който да предадем и на обществото, за да реализира потенциала на прекрасната ни родина", каза Лозанов.

Въпреки ромолящия дъжд представители на регионалните ложи спазиха петгодишната традиция да поднесат венци пред паметника на Иван Ведър. След това мъжете с бели ризи се оттеглиха на събиране при закрити врата.

Сред тях бе финансистът Емил Хърсев, който е сред най-големите дарители за купуването на дома на Яворов. Сред масонската група имаше и двама мюсюлмани - Лютфи Дахилов - баща на администраторката на сайта на Касим Дал Айлин Дахилова и Айдън Велиев - бизнесмен от Разградско, брат на кмета на община Завет Ахтер Велиев. Присъства и група масони от Южна и Северна Америка. „Те са тук, за да се уверят, че вървим по правилния път, избрали сме да го спазваме, както и всички правила, които правят свободните зидари водеща сила в човешкия прогрес, откакто свят светува", заяви Лозанов.



Други новини от Шумен