Японците обичат и харесват България и продуктите от рози, затова са решили 2 юни да бъде обявен за празник на българската роза в Страната на изгряващото слънце. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова по време на ритуалния розобер в градините край Карлово тази сутрин.

По думите й България е лидер заради розовото масло и розовата вода, която произвеждаме. Попова се върна преди дни от Япония, където е имало ден на българската маслодайна роза. Там местен бизнесмен, вносител на българско розово масло и розова вода, е регистрирал дружество на принцовете и принцесите, които рекламират България, разказа още вицепрезидентът, преди да откъсне символично розов цвят.

Тя призова да се отделят повече средства за реклама за розовите продукти, които "по най-добър начин символизират отечеството ни".

„Маслодайната роза е нашата визитна картичка по света и всички политици трябва да работим много повече за това", заяви Попова при откриването на празника на площада.



Вицепрезидентът призова общините и централната власт да работят да се подобри бизнесът с рози и в страната.

Маргарита Попова бе специален гост на Празника на розата в Карлово и заедно с кмета д-р Емил Кабаиванов и Царицата на розите Десислава Богойска приветства стотиците зрители на площада от страната и чужбина.

Тази година най-многобройната група туристи са от Япония, заедно с гости от Холандия, Белгия, Испания, САЩ. След ритуалния розобер край Карлово, те ще наблюдават как се вари розово масло в автентична гюлпана в двора на Историческия музей и ще дегустират продукти от рози.