Изложбата Стиховете остават“ беше открита тази вечер. Това е вторият сезон на проекта на Дарик, в който популярни личности, предимно от областта на културата, гостуват в радиото и собственоръчно преписват избрано от тях стихотворение, а след това български художници претворяват част от стиховете в картини. 

Преплитането на поезията с изобразителното изкуство доведе до създаването на нови художествени произведения, вдъхновени от избраните стихове, каза при откриването на изложбата програмният директор на Дарик радио Константин Вълков.

Константин Вълков: "С няколко думи уважаемият Да Вични го е казал най-добре и някак обобщава по може би наистина най-добрият начин това, което ние се опитахме да направим в началото и това, което се случи в края. Да Винчи казва: Картината е поезия, която се вижда с очи, вместо да се чувства, а поезията е картина, която се чувства, вместо да се вижда с очи".


В романа си „Майсторът и Маргарита“ Михаил Булгаков казва, че ръкописите не горят, посочи водещият на предаването „Нова култура“ по Дарик радио Даниел Ненчев: "Ние взехме тази фраза и я поставихме в съвременен контекст. Какъв е този съвременен контекст и какво означава тази фраза днес: когато вземеш едно стихотворение и го прочетеш, след което го препишеш, след което го споделиш, такова стихотворение е невъзможно да изгори. По този начин стиховете остават". 

Проектът се осъществява в партньорство с БНП Париба, а изложбата може да се види в централния й офис на бул. „Цал Освободител“ 2 в София до 20 април.