Да помогнем на Даниел да продължи живота си след трансплантация на бял дроб
97393

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Да помогнем на Даниел да продължи живота си след трансплантация на бял дроб
  • Да помогнем на Даниел да продължи живота си след трансплантация на бял дроб
46-годишен мъж се нуждае от над 6000 лева, за да продължи терапията си след трансплантация на бял дроб. Оказва се, че здравното министерство заплаща самата операция, но не и разходите за изследвания и рехабилитация в следващите три месеца, разказа пред Дарик съпругата на пациента Ваня Петкова.
 
През 2017 г. лекарите установяват, че единственият шанс за живот на Даниел е трансплантация на бял дроб. Включват го в организацията за обмен на органи „Евротрансплант”, с която страната ни е сътрудник, разказа Петкова.

„Една година чакахме, на 14 май се обадиха, че има донор за него, попитаха в какво състояние е. С медицински самолет и с голямата ни дъщеря замина за Виена. Трансплантацията е продължила около 8-9 часа. Вчера се чух с него, вече е в съзнание. Всичко е минало успешно“, сподели Ваня.
 
От този момент обаче разходите вече са за сметка на семейството.
 
„Трансплантацията и лечението е покрито от министерството на здравеопазването и комисията за лечение в чужбина. Но там трябва да има придружител  с него, а и след като го изпишат от болницата, той трябва да има жилище, където да пребивава, защото всеки ден трябва да ходи до болницата на рехабилитация. Но наемите са непосилни за нас - между 1500-1800 евро за апартамент около 50 кв.м. А той не може да е с други хора, например в хостел, защото не трябва да има досег с инфекции. Не трябва да се вози на обществен транспорт“, сподели още съпругата на Даниел и апелира за помощ.


Желаещите да помогнат, могат да намерят повече информация на Facebook страницата „Въздух за Даниел”, създадена от близките му.