Българска скулптура украси частна колекция в Калифорния
100942

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Българска скулптура украси частна колекция в Калифорния
  • Българска скулптура украси частна колекция в Калифорния
Българска скулптура украси сбирката на колекционер от Калифорния. Ефектната пластика е в емблематичната за автора Живко Седларски тема „Рокля”. Месинговата фигура с името „Полъх” пресъздава силует на жена, чиято рокля се вее от вятъра. С тази творба, произведенията на българския автор в САЩ стават осем. Негови скулптори има още във Франция, където живее и твори, в Белгия, Швейцария, Германия, Испания, Ливан, Китай и други.
 
До творбата на българския скулптор колекционерът от Лос Анжелис достига чрез галерия в Лондон. Пластиката е създадена през 2014 година и е показвана в няколко изложби, включително и в България в галерия „Сезони”.

История като от филм: Войнишки паметник, който надживя прехода (СНИМКИ)
 

Скулптурата пресъздава женска фигура в рокля от метал - запазената марка на автора й: „Фигурката е 47-48 сантиметра от месинг върху 10-сантиметров постамент от черен гранит. Когато описвам скулптурите си, аз пиша месинг и гранит, защото гранитът е част от скулптурата. Както една рамка е част от живописната картина”.
 
Металната пластика носи името „Полъх” и показва как вятърът играе с женската пола: „Живея близо до океана и усещам вятъра. А когато една рокля се заиграе по течението, става интересно. И от там дойде името - „Полъх”. Една жена застанала на брега на морето и вятърът й повдига полата”.

 
След Калифорния още една скулптура "Полъх", но в по-малка версия отпътува за Тайван, отново за колекционер. А в САЩ  Живко Седларски има вече осем свои произведения. Пет от тях са показвани на изложба в галерия във Вашингтон през 1997 година.

Освен с ефектните си метални пластики, авторът е популярен и с монументалните скулптури на рокли, които красят открити пространства и паркове в различни страни в Европа и Азия.
 
У нас на открито могат да се видят две от ефектните метални рокли на Живко Седларски  – Рокля „Сирена” в Поморие и „Бягаща по вълните” в парк „Изгрев” в Бургас. В Карлово се намира една от първите монументални творби на автора -  четириметровият войнишки паметник от бронз „Майката”.

В края на февруари скулпторът се включи с модно дефиле в благотворителния бал на асоциация „Бургас е надежда”. Седем от скулптурите му бяха продадени на търг,  а средствата - предоставени за абитуриентския бал на младежи, които се нуждаят от подкрепа.