Ботаническите градини по света приютяват поне една трета от всички познати растителни видове, но трябва да предприемат повече мерки за опазването на застрашените от изчезване растения, предаде Ройтерс.
 
Около 20% от растенията са застрашени, но няма технически причини те да изчезнат напълно, казаха учени, след като направиха изследване на 1116 колекции. "Световната мрежа от ботанически градини е нашата най-голяма надежда да запазим някои от най-застрашените растения в света", каза Самюъл Брокингтън, куратор на ботаническата градина към Кембриджския университет в Англия.
 
"Ако не запазим растителното си биоразнообразие, човечеството ще бъде изправено пред предизвикателства по отношение на хранителната и горивната обезпеченост, замърсяването на околната среда и климатичните промени", добави той.
 
Проучените ботанически градини съдържат над 105 000 видове. Около 10% от капацитета им е запълнен със застрашени от изчезване растения и този показател трябва да се повиши, твърдят специалистите. За целта трябва да се увеличи координацията между държавите и да се обърне по-голямо внимание на тропическите видове. Повечето растения в света са тропически, а само 25% от асортимента в ботаническите градини е от тях. Повечето налични растения виреят в умерения климат на Европа и Северна Америка. 
БТА