Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"
83907

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"
  • Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"
  • Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"

2 397 920 лв. са набрани до момента в настоящото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". 1,6 млн. лева от тях са постъпили по банков път, а изпратените SMS-и са 747 000, информираха от Президентството. Оттам определиха последното издание на кампанията като най-успешното от началото на мандата на държавния глава Росен Плевнелиев.

Основната идея на тазгодишното издание на благотворителната инициатива е да осигури високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на децата в реанимациите, информира Деяна Костадинова, началник на кабинета на президента.
"Ще се насочим към университетските и областните болници, в които има клиники по реанимация и се лекуват деца", каза тя. Към момента 18 лечебни заведения са подали заявления за участие в кампанията.

Паралелно с подпомагането на болници ще се разглеждат и индивидуални молби на родители, чийто деца имат нужда от средства за лечение. "Независимо от темата на тазгодишната кампания - да помогнем на децата в реанимация, ще бъдат разгледани всички молби. До края на януари имаме получени 203 молби от родители. Преобладаващата част от тях - 72 процента, са свързани с рехабилитация, а 15 процента са молбите за подпомагане за медикаментозно лечение", каза Костадинова.



Индивидуалните молби за подпомагане на деца ще започнат да се разглеждат от 12 февруари, допълниха от Президентството. За сравнение, в края на 2014-а година и през цялата 2015-а предпоследното издание на „Българската Коледа" събра 1,98 млн. лв. Тази зима обаче за малко повече от месец набраните средства достигнаха почти 2,4 млн. лв.