Близо 2.4 млн. лв. събра Българската Коледа
Близо 2.4 млн. лв. събра Българската Коледа / Sofia Photo Agency, архив
Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"
83907
Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"
Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"
  • Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"
  • Близо 2.4 млн. лв. събра "Българската Коледа"

2 397 920 лв. са набрани до момента в настоящото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". 1,6 млн. лева от тях са постъпили по банков път, а изпратените SMS-и са 747 000, информираха от Президентството. Оттам определиха последното издание на кампанията като най-успешното от началото на мандата на държавния глава Росен Плевнелиев.

Основната идея на тазгодишното издание на благотворителната инициатива е да осигури високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на децата в реанимациите, информира Деяна Костадинова, началник на кабинета на президента.
"Ще се насочим към университетските и областните болници, в които има клиники по реанимация и се лекуват деца", каза тя. Към момента 18 лечебни заведения са подали заявления за участие в кампанията.

Паралелно с подпомагането на болници ще се разглеждат и индивидуални молби на родители, чийто деца имат нужда от средства за лечение. "Независимо от темата на тазгодишната кампания - да помогнем на децата в реанимация, ще бъдат разгледани всички молби. До края на януари имаме получени 203 молби от родители. Преобладаващата част от тях - 72 процента, са свързани с рехабилитация, а 15 процента са молбите за подпомагане за медикаментозно лечение", каза Костадинова.

Индивидуалните молби за подпомагане на деца ще започнат да се разглеждат от 12 февруари, допълниха от Президентството. За сравнение, в края на 2014-а година и през цялата 2015-а предпоследното издание на „Българската Коледа" събра 1,98 млн. лв. Тази зима обаче за малко повече от месец набраните средства достигнаха почти 2,4 млн. лв.