Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания, съобщи сайтът Лента, като цитира данните от проучване на Американската кардиологична асоциация.

Мащабното изследване, в което са взели участие 63 867 жени и 35 512 мъже, е проведено в периода между 1990 г. и 2014 г.

В началото е установено, че участниците не страдат от сърдечни заболявания, рак и от други хронични болести. На всеки четири години те трябвало да отговорят на въпроси, свързани с диетата и с начина си на живот.

Учените установили, че при участниците, които са консумирали по повече от половин супена лъжица зехтин на ден, с 15% е намалял рискът от сърдечно-съдови заболявания и с 21% - от исхемична болест.


Зехтинът укрепва имунитета, изберете го по аромата

Консумацията на подобно количество зехтин, обаче, не влияе на риска от инсулт, сочат данните от изследването.

"Целта ни беше да проучим дали по-голямата консумация на зехтин се отразява добре на сърцето на американците", обясни Марта Гуаш-Фере, която е ръководител на изследването.

Положителното въздействие на зехтин за намаляване на риска от сърдечни заболявания вече са показали проучвания, направени в средиземноморски държави.

Потреблението на зехтин там е доста по-голямо от това в САЩ.
БТА