Руските транспортни власти ще отнемат шофьорската книжка на московчанина Андрей Филин, ако установят, че той управлява своето МПС без гевгир на главата, пише в. "Метро".

Изданието цитира думите на заместник-ръководителя на Московския инспекторат по трафика Владимир Кузин. "Ако нашите служители установят, че Филин шофира без гевгир, свидетелството му за управление ще бъде взето", заяви служителят.

Андрей Филин е един от малкото руснаци, които се причисляват към майтапчийското вероизповедание на пастафарианците и получил право да се снима с гевгир на главата за шофьорската си книжка. Но той вече е вързан към този атрибут и неизменно трябва да го носи, когато е зад волана.

Филин си слага цедка за макарони, тъй като изповядва религията на Църквата на Летящото спагетено чудовище. Това е майтапчийско вероизповедание, зародило се в САЩ през 2005 година. Пастафарианците, както те сами се наричат, твърдят, че светът е бил сътворен не от Бог, а от споменатия макаронен звяр.



Хумористичното движение възникна като протест срещу въвеждането на учебни предмети за Божието начало в училищата в Канзас, успоредно с изучаването на еволюционната теория. То избра за свой "свещен" символ гевгира, през който се прецеждат макароните. Поради тази причина те държат да се снимат с него на официални документи, досущ както индусите имат право да се фотографират с чалми.

Източник: БТА