Ръкопис на британския математик Алън Тюринг, който дешифрира секретния код на машината „Енигма”, ползвана от нацистите през Втората световна война, ще бъде предложен на търг на аукционна къща „Бонамс” в Ню Йорк, съобщи АФП.

Очаква се за него да бъдат платени до 1 млн. долара.

Той е написан през 1942 г., когато Тюринг се опитва да разгадае кода на германската машина „Енигма”, ползвана от нацистите за секретни комуникации. Навремето се е смятало, че кодът е неразгадаем.

Търгът ще се възползва от успеха на филма „Игра на кодове”, който получи 8 номинации за награди „Оскар”, включително за най-добър филм, най-добър режисьор - Мортен Тилдум и най-добър актьор - Бенедикт Къмбърбач. Филмът проследява невероятната съдба на Тюринг, който след края на Втората световна война е преследван, защото е хомосексуалист.

Според „Бонамс”, документът вероятно е единственият голям ръкопис на Тюринг и досега не е показван публично. Свързан е с основите на информатиката и математически символи. Документът хвърля светлина върху начина на мислене на Тюринг, поясниха от аукционната къща. 



Документът е завещан от Тюринг на неговия колега, математика Робин Ганди. Част от приходите от аукциона на „Бонамс” ще бъдат използвани за благотворителност.

Източник: БТА