Коронавирусът "удари" плановете на НАСА за връщането на астронавти на Луната до 2024 г., след като директорът на управлението Джим Брайдънстайн обяви временното затваряне на две производствени съоръжения, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Решението е взето, защото служител е дал положителна проба за коронавируса.

Експерти от НАСА оповестиха 4 нови възможни космически мисии

В направеното от Брайдънстайн изявление се посочва, че временно се затварят космическият център "Стенис" в Мисисипи и монтажният център "Мишуд" в Ню Орлиънс.

"Осъзнаваме, че решението ни ще повлияе върху бъдещите мисии на НАСА, но екипът ни се опитва да анализирала цялостната картина и да сведе рисковете до минимум, тъй като приоритет за нас са здравето и безопасността на служителите", се посочва в изявлението, направено от Джим Брайдънстайн.

Затварянето на центрове се явява поредна спънка в работата на НАСА над следващото поколение ракети-носители Спейс Лонч Систъм (Ес Ел Ес) и пилотирания кораб "Орион", предназначени за мисии до Луната и Марс с участието на хора.


Семейството на американския астронавт няма да присъства на излитането му в Космоса

Брайдънстайн не уточнява колко време ще останат затворени центровете, но признава, че това налага НАСА временно да спре производството и тестовете на Спейс Лонч Систъм и "Орион".

Преустановяването на работата над ракетната система заради пандемията "хваща" инженерите в процес на подготовка за наземни тестове на двигателите, планирани за лятото.
Затварянето на центровете е особено "болезнен удар" върху ускорения график на НАСА да върне астронавти на Луната до 2024 г. - важна стъпка в бъдещото изследване на Марс от хора.

Бъдещите планове на американската космическа агенция включват връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. по програмата "Артемида" - наследник на шестте мисии "Аполо", единствените досега, в рамките на които са осъществени пилотирани полети до естествения спътник на Земята.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА