Въпреки че много хора не си дават сметка, емоционалното хранене и системното преяждане са доста опасни явления. Първото дори е класифицирано като хранително разстройство. И двата вида хранене обаче имат и тежки последици върху здравето ни - не само психическото, но и физическото. И ако да хапнем твърде много е нещо съвсем нормално по празниците, то ако се случва по-често, например няколко пъти месечно, трябва да знаете, че има големи последици за тялото ни. А какви са те, вижте в канала "OMG Facts" във vbox7:

Стомахът

Храната, която поемаме, трябва да ни осигурява енергия. Отпадъкът пък просто напуска тялото. Знаете, целият процес се казва "храносмилане". Когато преядем обаче, нормалният процес се променя, а това предизвиква най-често диария.

Начинът, по който се храним, също има значение. Ако се храним бавно и дъвчем добре, макар и да преядем, би било различно, ако хапнем много, неосъзнато и на крак. Също така не пропускайте да пиете достатъчно вода през деня, тъй като тялото използва много от нея по време на храносмилането.
 

Все едно е лято

Точно така ще се усеща тялото ви. Но това означава за него висок пулс, потене, опит за забързване на метаболизма. Ако все пак ви се случи да преядете и усетите тези "летни" симптоми, студеният душ може да бъде добро решение.

 

Газове

Когато поемаме храна, поемаме и въздух. Колкото повече храна поемаме, толкова повече и въздух. Ако добавим към храната и нещо газирано, подуването на стомаха става неминуемо. Когато храната пък е и без това вредна, подуването ще премине в чревен дискомфорт, а всеки от нас знае какво значи това.
 


Чувство за безпомощност

Популярно е схващането, че като хапнем повече, ни се доспива. Но истината е, че тялото прегрява, пулсът се вдига и сънят просто не идва. Нещо повече: уврежда се циркадния ни часовник, който кара тялото ни да произвежда определени хормони. А ако хапвате повече въглехидрати вечер, дори и да си легнете на време, захарта ви ще падне рязко и ще се събудите озверели от глад.