Много хора смятат, че даренията се опират само до пари и ако нямат финансови средства с нищо не могат да помогнат. Да, но това не е съвсем така. Понякога е много по-полезно, ако отделим от най-ценното си - време и усилия.

Предлагаме ви списък с няколко различни дейности, които няма да ви струват нищо повече от време и добро желание.

Пази природата на България

Различни коалиции набират доброволци, които да работят за опазването на българската природа. Групите доброволци са най-различни.

Дари кръв

Около 470 мл. кръв могат да спасят до три живота, а някой се нуждае от кръв на всеки две секунди. Цялата процедура отнема около 30 минути. Кръводаряването е полезно и за кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и укрепва имунната система.



Участвай в спасителни акции

Сдружение „Съюз на българските спасители" работи на национално ниво и действа на доброволчески начала при бедствия, аварии, катастрофи, кризисни ситуации и много други. Доброволците в това сдружение оказват долекарска помощ на пострадали хора и помагат в овладяването на ситуациите.

Дари коса за онкоболен

Асоциация „Промени живота си сега" приема дарения във вид на коса, от която безплатно изработва перуки и ги подарява на онкоболни, които не могат да си позволят да ги купят. Всеки дарител има пряк контакт с болния човек, за когото се изработва перуката.

Деца даряват косите си на онкоболни (ВИДЕО)

Дари книги

Фондация „Подарете книга" е благотворителна група, чиито доброволци събират книги и в края на всеки месец ги носят в домове за сираци и им четат. Идеята е децата да се социализират, образоват и да се научат да общуват с други хора. Във фондацията постоянно се набират доброволци.

Стани гид

Всеки ден до ноември Sofia Green Tour организират туристически обиколки за чужденците в София на велосипед из центъра на града и парковете или пеша. Доброволците влизат в ролята на гидове и водят групите и по пътеките на Витоша. Целта е чуждестранните гости да се запознаят с културата и историята на столицата.

Стани доброволец в УНИЦЕФ

УНИЦЕФ е водеща организация, застъпник за децата. Можеш да станеш доброволец в организацията и да се бориш за правата и сигурността на всяко дете чрез най-различни дейности.

Осинови бездомно куче или котка

Повечето улични котки или кучета са били домашни любимци. Кампанията „Вземи ме вкъщи" помага в намирането на нов дом на животни, предлагани за осиновяване. Целта на инициативата е да бъдат променени нагласите към „непоисканите" животни, като им се даде шанс да намерят добър и сигурен дом. В сайта на кампанията има подробна информация за всяко кученце и котенце, което чака да получи шанс.

Рециклирай

През 2014 година за първи път от 120 години насам нивата на CO₂ в атмосферата не са се повишили. Рециклирането не изисква големи усилия! То е процес, при който отпадъците се превръщат в суровини за нови продукти. Така се запазват ценни природни ресурси, труд и време.

Важното е да не забравяме, че човек няма нужда от причина, за да дава.

Вижте още статии за България:

България е сред най-търсените дестинации за летен туризъм

Къде ще почиват туристите в България това лято