Коронавирусът уплаши милиони хора по света, което доведе до изчерпване на складови наличности на предпазни маски и дезинфекционни гелове. В такъв момент на помощ ни идва природата, която също разполага с мощни средства за справяне с бактерии и вируси.

Фармацевтът Альона Гъркова представи в ефира на "На Кафе" доказани рецепти за антиинфекциозни и антивирусни смеси от етерични масла. За тези масла е доказано, че успяват да разбият белтъчната капсула на вирусите. Етеричните масла обаче могат да бъдат опасни за хора с епилепсия, астма или пък за бременни. Вижте в канала "OMG Facts" във vbox7:

Защита за дома

В празно шишенце се смесват 3 мл чаено дърво, 3 мл евкалипт радиата, 0,5 мл риган, 3 мл лимон. Тази формула е най-успешната и силната според редица професори по фармация. Получената смес от масла може да се капе върху шалове, шапки, възглавници, пердета, както и да се добавя към течен сапун или шампоан.
 

Защита навън

В шишенце се смесват в равни части масла от мащерка, лавандула, чаено дърво и евкалипт радиата, растително масло по избор (олио, зехтин). Получената смес може да се маже върху гърдите, краката, навсякъде по тялото.

 

Антиинфекциозен спрей

В празно шише се смесват следните масла: 1 мл лимонена трева, 1 мл чаено дърво, 2 мл лавандула спика, 100 мл лавандулов спирт, 2 мл лимон. Най-добре е сместа да се изсипе в шишенце с пулверизатор, за да бъде по-удобна употребата му.