По османско време жените в днешна централна Босна са били татуирани с християнски символи с цел да избегнат преминаването към исляма. Някои са били татуирани дори по челото и гърдите. И днес има жени с такива татуировки.

Останали са малко жени, при които те все още се виждат. Една от тях е Ружица Ягодин. Тя е била татуирана на 13 години.

"Това е като гривна. Тук има кръг, а тук кръст, вече са избледнели, не се виждат добре. На другата ръка също", разказва 82-годишната Ружица Ягодин .

За нея това е нещо като бижу. Няма как да ги изтрие.

Какво е да си татуираш лика на национален герой? (ВИДЕО)

Ивка Петрович е на 84 години. Тя си спомня, че на времето много я боляло. "Бях на 12 години, когато ме татуираха. Казаха ни, че така трябва. Нямахме друг избор".


Според жените татуировките са останки от османско време Те трябвало да попречат на католичките да приемат исляма. Всяко католическо момиче в Босна е имало татуировки.

Милка Марянович, която е на 80 години разказва, че някои са имали татуировки дори на челото или на гърдите. "Всички жени от моето поколение имат татуировки. Моята сестра беше цялата татуирана - от горе до долу", спомня си Милка.

Тази традиция може да още по-стара. Етнолозите смятат, че такива татуировки са се правели още преди голямото преселение на народите. Още преди повече от хиляда години илирите са поддържали този обичай.

Разкриха чии са най-древните татуировки в света

Мара Бойч е от най-младите татуирани босненски хърватки. Тя е татуирана през 1950-та година. "Спомням си, че се татуирахме в деня на Свети Йосиф. Беше през март. Правеха го само веднъж в годината Винаги се подреждахме пред онази къща...Тогава аз ходех на училище. След татуирането ми превързаха ръцете", разказва 71-годишната Мара.

Татуирането днес е изкуство, а не табу (СНИМКИ)

Хилядолетен обичай, който постепенно изчезва
Deutsche Welle