Германски коледен базар има и в София. В Кьолн и Бон туристите и местните хора също се радват на веселото настроение пред щандовете за меденки, греяно вино и наденички. От тях се печели твърде добре.

Чаша греяно вино на коледния базар пред катедралата в Кьолн струва 3 евро. Цена, която всички с готовност плащат, разказва една продавачка, независимо че към нея се добавят и 2,50 евро депозит за чашата. "Да, скъпо е! Но хората си позволяват подобни удоволствия, защото им е приятно", казва една жена от Кьолн, която всяка година идва на коледния базар.

"Това е традиция. Просто човек се чувства добре на това място, пред катедралата", казва тя. Проучване на онлайн-портала "Statista" изчислява, че 64% от всички посетители на коледния базар изпиват минимум по една чаша греяно вино. 80% от анкетираните казват, че си купуват и нещо за ядене - най-вече наденички за 3,50 евро парчето. В класацията на най-купуваните стоки следват коледните меденки и сладкиши, украсата за елха, както и различни декоративни предмети.

Коледното настроение предразполага към романтика

Цените не са ниски, но хората въпреки това купуват, защото искат да се чувстват добре. Атмосферата допринася за доброто им настроение. „Хората търсят нещо индивидуално и оригинално за подарък на близките си, а и са убедени, че пред Коледа човек може да се разпусне малко повече", казва Волфганг Адварт от Дружеството за проучване на потреблението /GfK/. Проучване сред туристи в Кьолн показва, че повечето от тях са готови да похарчат средно около 50 евро на коледния базар. Най-щедри са чуждестранните туристи.



Доходен бизнес за Кьолн

Град Кьолн прави пряк оборот от 300 милиона евро от коледните си базари. Пет милиона влизат в градската хазна само под формата на ДДС и корпоративен данък. 266.000 евро са приходите от наемите за търговска площ. Търговците на базара сключват петгодишни договори с града и твърдят, че едва към края на този срок започват да работят на печалба, защото инвестициите за осветление на щандовете, противопожарна охрана и наем са много високи.

Най-много печелят търговците на греяно вино. Запознати с бизнеса твърдят, че техният оборот достига до 160 000 евро на месец, в зависимост от климатичните условия и местоположението на щанда. След удържането на всички данъци и такси им остава чиста печалба от около 30 000 евро. Само че и наемът за техните щандове е четири до пет пъти по-висок, отколкото за продавачите на сувенири. Все пак от всяка чаша греяно вино, която продадат, те печелят чисто по 2 евро.

Най-красивите Коледни базари в Европа (СНИМКИ)

За много търговци коледните базари са най-важният източник на приходи през цялата година. "В зависимост от бранша, това са между 30 и 50 процента от годишния им приход", казва председателят на Сдружението на германските търговци Ханс-Петер Аренс.

Магнит за туристи от близо и далеч

В сравнение с Нюрнберг и Дрезден, Кьолн няма вековни традиции в провеждането на коледни базари. И все кьолнските базари се посещават ежегодно от над пет милиона туристи. В това отношение градът има определени предимства, защото е близо да границата с Белгия и Холандия.

Един световен коледен хит с почти двувековна история (ВИДЕО)

А и световно известната Кьолнска катедрала е магнит за посетители от цял свят. Освен това централната търговска част на града, гарата и основните туристически атракции са концентрирани на едно място. През последните години туристическите агенции в града провеждаха активна рекламна дейност за привличане на туристи и от по-далечни части на света като Русия и Китай. Известно е, че именно техните туристи харчат най-много по подобни базари.