Аз съм убедена, че ние сме добри европейци и самата аз идвам с националния си багаж, с това, на което ме е научила моята страна. Така че всичко това, което мога, което знам, аз го дължа на страната си. И ако аз се справям добре, мисля, че това ще бъде благодарение на факта, че съм българка, заявява еврокомисарят Меглена Кунева.

Националният багаж на първия български еврокомисар никак не е лек – като се започне от изтощителната аргументация пред европейските институции защо за пореден път не сме изпълнили един или друг ангажимент по присъединяването ни, мине се през едва сдържаното изкушение откровено и напълно публично да се накара на някои от колеги си министри и се свърши с личното й разбиране, че човек трябва да стои зад думите си и не трябва да употребява партийно европейското ни членство.

Фактът, че най-сетне, благодарение в немалка степен на личните усилия на Кунева каузата „членство в ЕС” бе доведена до край и че министерският стол в София бе сменен с този на еврокомисар в Брюксел, не намали тежестта на въпросния национален багаж.

Присъединяването на България към Европейския съюз и защитата на потребителите са кауза, заявява Кунева. 

За добър или за лош късмет тъкмо на нея се падна отговорността за потребителската защита – нещо, в което страната ни и най-вече нейните потребители не могат особено да се похвалят.

Опитът ми сочи, че за да се защити една кауза, трябва вяра, знание и откритост. За каквото и да говорим в Европейския съюз, да имаме предвид, че зад него стои потребителят; да направим потребителя център на тази наша малка вселена, призовава еврокомисарят, защитаващ потребителските интереси.

Професионалният навик да върне всяко пропуснато обаждане докато беше министър, еврокомисарят Кунева замени с четенето на жалби, пратени от нейните сънародници като надежда за защита от последна инстанция.

Хората се вбесяват от това, че не им се обръща внимание. Даже не толкова от това, с което са пострадали, а че не им се обръща внимание, заключава Меглена Кунева.

Кунева не се уморява
да обяснява, че никой еврокомисар на света не може да ни помогне, ако ние сами не го направим и не е нужно да се събираме и да пишем колектвни писма до „султана”.

Пак ще кажа, Европейската комисия няма полиция, която да изпрати на място в съответната държава и да въдвори веднага справедливост, обясни Кунева.

Политиката е за смирени хора, не да поставяш себе си на първо място – думи на българският еврокомисар по адрес и по поводи, характерни за родния политически пейзаж. Еврокомисарският пост даде на Кунева практическия шанс да докаже тезата си.

Ценя повече времето си и както голяма част от потребителите, особено когато става въпрос за хранителни продукти, видя, че срокът на годност е изтекъл и аз не съм била достатъчно внимателна в магазина, в повечето от случаите махам с ръка и казвам: „Е, следващия път ще бъда по-внимателна”. Случвало ми се е да отида и да го върна и хората са много отзивчиви, но за това трябва да инвестираш време. Така че да, обещавам си, че ще бъда по-внимателна като потребител, защото не става въпрос само за мен, обяснява българският еврокомисар как защитава интересите си като потребител и допълва: „С това, че всеки от нас ще намери малко повече желание, ще отиде и ще си потърси правата, ние помагаме на следващия.”

Само след няколко месеца в европейското кресло първият български еврокомисар се оказа в номинациите и на крачка от наградата за еврокомисар на годината, защото успя да покаже, че не е важно колко време си заемал един пост, а какво си направил.

Едно от най-големите изпитания в този смисъл е скандалът с отровните детски играчки на американската компания Mattel, произведени в Китай. Въпросът в случая опря не само до това да се вземат мерки за защита на европейските потребители и да се поиска по-строг контрол от китайските производители, но и да се поставят условия на Америка без споменаване на амбициозната лисабонска стратегия. Mattel не е единствената американска комапния, на която Кунева размаха пръст от името на Еврокомисията.

Това, което може да се направи, е, че ние можем да избираме не само с Windows, можем каквото друго пожелаем, което ще накара Microsoft вероятно да свали цените, което ще накара други производители вероятно да потърсят достъп до тяхната система и така ще се създаде конкуренция и аз няма да се учудя, ако има рязко понижаване на цените в съвсем близко време, казва еврокомисарят.

Еднакво близо и еднакво далече от всички. Не български адвокат в Брюксел, но не и брюкселски полицай в София. Не просто комисар, който прокарва европейската политика, но и българският глас в Брюксел, който настоява в неговата си страна да се връща с европейски багаж. Като тази Коледа, която според Кунева е възможна без опасни за децата ни играчки, без подвеждащи продажби на евтини самолетни билети по интернет, без колбаси с изтекъл срок на годност и изобщо.... Кой знае, следващата Коледа може да осъмнем със самозагасващи цигари. По решение на Европейския парламент, но по предложение на българския еврокомисар.