Втори ден земеделски производители в страната излязоха на протест и блокират ключови пътища. Блокиран е главен път София- Варна край великотърновското село Шереметя.

Протестиращите затвориха трите подхода за магистрала „Тракия“ край Ямбол. Тежки селскостопански машини започнаха да се събират в 10:00 часа и към този час вече блокират движението в трите участъка.

Ямбол

Затворени са участъци на трите най-важни пътни артерии в областта – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към магистралата, втората точка е до село Кабиле, а третата до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт „Лесово“.

Стара Загора

С тежка техника земеделци затвориха движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", в района на Птицекомбината. 

Благоевград

Протестиращи стопани от Благоевградско изкараха стадо кози на магистрала "Струма"

Русе

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ при Русе и разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. 



"Протестите продължават, защото няма яснота какво ще ни предложат на срещата днес. Исканията ни остават същите. Протестът ще продължи до 13:00 часа. Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят", каза Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

Видин

Втори ден е блокиран пътят към “Дунав мост 2” при Видин. Във вторник за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния. 

За това, че се опитват да ни унищожат, е редно да дадем отпор. Ще бъдем тук, докато е нужно и докато не изпълнят изискванията ни, каза земеделският производител Мимчен Милчев. А те са да оцелеем, за да можем да продължаваме да осигуряваме храната на хората, допълни той.

Пловдив

За втори пореден ден земеделски производители от област Пловдив се събраха край село Труд в знак на протест срещу държавната политика в бранша. Те блокираха кръговото движение до селото с трактори и друга селскостопанска техника.

Монтана 

Земеделци блокираха с трактори
възлови пътища в област Монтана на три места в 10:00 часа, съобщи Веселка Василева – председател на Съюза на зърнопроизводителите в региона.  

Главен път Е-79 е блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Хасково

Земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив - Свиленград. По думите на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов днес митингуващите са повече, а протестът се удължава на три часа



Търговище

Селскостопанска техника и земеделци от региона на Търговище за втори пореден ден блокираха главния път София - Варна. Протестът е разположен на кръговото кръстовище на входа на града, а призивът и днес е "Не убивайте българското земеделие!". Протестът ще продължи три часа, обявиха организаторите. 

Казанлък

Десетки земеделски производители и животновъди блокираха със земеделска техника подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци. На място има полицейски екипи, които пренасочват движението през съседни населени места.

Плевен

За втори ден земеделските производители от Плевенско се включиха в недоволството на колегите си от страната като блокираха с тежки машини главни пътища в региона. 

Точките, където са протестиращите, са при село Горни Дъбник и на разклона за Славяново и Пордим, което блокира главния път София - Русе, както и при село Брестовец, където се спира движението по пътя Плевен - Ловеч, каза Кунчо Кунчев, зърнопроизводител и член на Националния съвет на зърнопроизводителите (НАЗ).

"Имаме поставени искания и държим на тях. Това, което управляващите ни предлагат, не устройва нито един от браншовете в сектор земеделие. Навсякъде проблемите са еднакви, в цяла България. Всеки един земеделски стопанин и еднакво засегнат от кризата, причинена от войната в Украйна", подчерта Кунчев.

Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

В 18 часа техни представители се очаква да влязат в Министерския съвет, след като снощи Българската аграрна камара БАК, обединяваща 13 асоциации на земеделски производители, обяви, че приемат поканата на премиера Денков.

"За бранша от първостепенна важност е бързото разрешаване на проблемите на земеделските производители и това трябва да става в условията на диалог и съвместни усилия", посочиха от БАК.

Старт на земеделските блокади: Затворени са ключови пътища в страната

"Земеделците имат пълната подкрепа на правителството, исканията им са справедливи и се подготвят 7 законопроекта, 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март", коментира от своя страна вчера премиера Николай Денков и заяви, че всеки ден протест бавят помощите за онези фермери, които се нуждаят от тях.

МЗХ вече работи по част от тези законопроекти.

Фермерите се присъединяват към протестите и искат оставката на министър Вътев

В понеделник започна безсрочен протест на фермерите в България. По пътищата на цялата страна имаше селскостопански машини, прясно мляко на асфалта и запалена слама.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ивона Величкова, Цветомир Цветков/БТА