Втори ден земеделски производители в страната излязоха на протест и блокират ключови пътища. Блокиран е главен път София- Варна край великотърновското село Шереметя.

протест земеделци
БГНЕС

протест земеделци
БГНЕС

Протестиращите затвориха трите подхода за магистрала „Тракия“ край Ямбол. Тежки селскостопански машини започнаха да се събират в 10:00 часа и към този час вече блокират движението в трите участъка.

Ямбол

Затворени са участъци на трите най-важни пътни артерии в областта – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към магистралата, втората точка е до село Кабиле, а третата до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт „Лесово“.

Стара Загора

С тежка техника земеделци затвориха движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", в района на Птицекомбината.

стара загора
БТА

Благоевград

Протестиращи стопани от Благоевградско изкараха стадо кози на магистрала "Струма"

Благоевград протест стадо кози фермери
БГНЕС

Русе

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ при Русе и разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. 

мляко
БТА


"Протестите продължават, защото няма яснота какво ще ни предложат на срещата днес. Исканията ни остават същите. Протестът ще продължи до 13:00 часа. Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят", каза Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

Видин

Втори ден е блокиран пътят към “Дунав мост 2” при Видин. Във вторник за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния. 

За това, че се опитват да ни унищожат, е редно да дадем отпор. Ще бъдем тук, докато е нужно и докато не изпълнят изискванията ни, каза земеделският производител Мимчен Милчев. А те са да оцелеем, за да можем да продължаваме да осигуряваме храната на хората, допълни той.

Пловдив

За втори пореден ден земеделски производители от област Пловдив се събраха край село Труд в знак на протест срещу държавната политика в бранша. Те блокираха кръговото движение до селото с трактори и друга селскостопанска техника.

Монтана 

Земеделци блокираха с трактори
възлови пътища в област Монтана на три места в 10:00 часа, съобщи Веселка Василева – председател на Съюза на зърнопроизводителите в региона.  

Главен път Е-79 е блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Хасково

Земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив - Свиленград. По думите на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов днес митингуващите са повече, а протестът се удължава на три часа

земеделци
БТА

земеделци
БТА


Търговище

Селскостопанска техника и земеделци от региона на Търговище за втори пореден ден блокираха главния път София - Варна. Протестът е разположен на кръговото кръстовище на входа на града, а призивът и днес е "Не убивайте българското земеделие!". Протестът ще продължи три часа, обявиха организаторите. 

Казанлък

Десетки земеделски производители и животновъди блокираха със земеделска техника подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци. На място има полицейски екипи, които пренасочват движението през съседни населени места.

Плевен

За втори ден земеделските производители от Плевенско се включиха в недоволството на колегите си от страната като блокираха с тежки машини главни пътища в региона. 

Точките, където са протестиращите, са при село Горни Дъбник и на разклона за Славяново и Пордим, което блокира главния път София - Русе, както и при село Брестовец, където се спира движението по пътя Плевен - Ловеч, каза Кунчо Кунчев, зърнопроизводител и член на Националния съвет на зърнопроизводителите (НАЗ).

"Имаме поставени искания и държим на тях. Това, което управляващите ни предлагат, не устройва нито един от браншовете в сектор земеделие. Навсякъде проблемите са еднакви, в цяла България. Всеки един земеделски стопанин и еднакво засегнат от кризата, причинена от войната в Украйна", подчерта Кунчев.

Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

В 18 часа техни представители се очаква да влязат в Министерския съвет, след като снощи Българската аграрна камара БАК, обединяваща 13 асоциации на земеделски производители, обяви, че приемат поканата на премиера Денков.

"За бранша от първостепенна важност е бързото разрешаване на проблемите на земеделските производители и това трябва да става в условията на диалог и съвместни усилия", посочиха от БАК.

Старт на земеделските блокади: Затворени са ключови пътища в страната

"Земеделците имат пълната подкрепа на правителството, исканията им са справедливи и се подготвят 7 законопроекта, 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март", коментира от своя страна вчера премиера Николай Денков и заяви, че всеки ден протест бавят помощите за онези фермери, които се нуждаят от тях.

МЗХ вече работи по част от тези законопроекти.

Фермерите се присъединяват към протестите и искат оставката на министър Вътев

В понеделник започна безсрочен протест на фермерите в България. По пътищата на цялата страна имаше селскостопански машини, прясно мляко на асфалта и запалена слама.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ивона Величкова, Цветомир Цветков/БТА