Здравното министерство ще „насилва" аптеки да работят денонощно
90306

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Здравното министерство ще „насилва" аптеки да работят денонощно

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Здравното министерство ще „насилва" аптеки да работят денонощно
  • Здравното министерство ще „насилва" аптеки да работят денонощно
  • Здравното министерство ще „насилва" аптеки да работят денонощно

Здравното министерство ще „насилва" аптеки да работят денонощно, така че във всеки населен район в страната да има аптека, която функционира и през нощта. Това съобщи заместник здравният министър д-р Бойко Пенков, като уточни, че „подобен тип насилие изпитват и аптеките в Германия, която е относително стара демокрация". Мярката е залегнала като част от промените в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, които предстои да се финализират.

Над 50 000 българи нямат достъп до аптека

Промените, които предстои да се реализират в закона за аптеките, са в четири основни насоки, уточни Пенков. И добави, че към момента те напрегнато се дискутират с браншови организации.

"Първата основна група промени е свързана с контрола и наблюдаването на наличието на лекарства на българския пазар. Много често медиите ни информирате, че има липса или недостиг на едно или друго лекарство и това се случва поради определени търговски интереси за паралелен износ от страната. Затова сме се постарали да вкараме текстове, с които да увеличим контрола", коментира Пенков.

Друга група от промени се отнася до създаването на аптечна карта, допълни, заместник-министърът.



България на опашката в Европа по достъп до фармацевтична услуга

"Тя не е задължителна, не е ограничителна, няма да слагаме метри и сантиметри от аптека до аптека. Където искат да правят. Въпросът е, че показваме къде са белите петна, къде няма аптеки, къде няма денонощни аптеки, какво се случва и даваме определени възможности на аптеките майки - основните аптеки, да разкриват втори и трети адрес, клонове в по-малки населени места, на частично работно време. Чисто административно командно насилваме аптеките да направят денонощен график в рамките на областта в полза на хората, така че да има поне една аптека, която работи нощно време и да може човек, като има проблем, да си купи лекарство. Подобен тип насилие изпитват аптеките в Германия - стара демокрация. Така че ние, вземайки добри практики на насилие в Европа, предлагаме същото да се случи и тук", каза Пенков.

Предлагат създаването на мобилни аптеки за малките населени места

Все още се обсъжда и възможността държавата и общините да създават мобилни аптеки. Те ще бъдат подвижни и ще обикалят по график населени места, посочи още Пенков.