Предлагат създаването на мобилни аптеки за малките населени места
Предлагат създаването на мобилни аптеки за малките населени места / БГНЕС

Предложение за мобилни аптеки по малките населени места са направили реформаторите, каза на пресконференция във Видин народният представител от групата на „Реформаторския блок“  Вили Лилков. Той уточни, че поради законодателни ограничения е много трудно за фармацевтите да разкриват аптеки в малките населени места и да печелят от това, поради което са внесени предложения, чрез които да може да се облекчи решаването на проблема.

„Да бъдат насърчавани фармацевтите, които разкриват  аптеки в малките населени места. В духа на това инициирахме начинание насочено към северозапада, чрез което предимно в малки населени места-под 100 човека - от т.нар. изчезващ тип, раздавахме на социално слаби, самотни хора и на многодетни семейства домашни аптечки с 23 консуматива. Това са консумативи за първа помощ и отделно четки за зъби и пасти за зъби.

В тях няма лекарства, защото нямаме право да раздаваме лекарства. Но всеки кмет, всяко читалище и детска градина, всеки социален патронаж в тия 20 населени места, които обиколихме са получили такава аптечка“, коментира народният представител. Той уточни, че са раздадени близо 400 на брой аптечки в малки населени места не само в северозападна България. Във видинска област вчера е приключило раздаването с населени места в община Бойница.