Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл"
19655

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Двама моряци разказват
  • Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл"
  • Двама моряци разказват

Седем моряци от екипажа на отвлечения на 6 април 2009 г. от сомалийски пирати кораб „Маласпина Касъл", се прибраха в България. На летище „София" те бяха посрещнати от заместник външния министър Милен Керемедчиев. Останалите български моряци, между които и капитанът Дарин Матеев, ще продължат пътуването с кораба за Сингапур, след което и те ще се приберат в България.

Ето какво разказа на един от пристигналите моряци Петко Петков от екипажа на кораба: „Абсолютно никакви физически насилия от тяхна страна нямаше. Тях ги вълнуваше другата страна на нещата, водеха се преговори и т. н. Като нападнаха кораба, навсякъде се стреляше. Имаше момче, което беше вахта на носа и се целеха в него. То се спаси по случайност, като залягаше насам-натам. После стреляха по кораба. Аз бях долу при машината. Като излязох в един момент, те бяха превзели кораба и се бяха качили на борда. Бяха с много бързи лодки, не можеше да им се избяга. Никой няма вина за това, защото виждате, че постоянно кораби и хора падат под ножа на пиратите. Те се представят като рибари, разстилат мрежи и не знаеш в кой момент ще изскочат пирати. Морякът е свикнал с мисълта за смъртта. Трудно е много, но мислим за близките...."

16-те български моряци попаднаха в плен на сомалийски пирати след като бяха похитени на 6 април в Аденския залив. Българите попаднаха сред похитените като част от 24-членния екипаж на пленения кораб „Маласпина Касъл", плаващ под Панамски флаг в Индийския океан, край бреговете на Сомалия. Останалите от екипажа са руснаци, украинци и филипинци. Българите бяха освободени на 9 май. За откуп на „Маласпина Касъл" сомалийските пирати поискаха близо 2 млн. долара.

Какво още разказаха двама от завърналите се моряци вижте и чуйте ТУК.