Депутатите одобриха на първо четене предложението всички дейности по горене да минават през екооценка
По-строг контрол върху всички дейности по изгарянето на отпадъци – това предвиждат новите промени в Закона за опазване на околната среда, одобрени на първо четене в пленарна зала.

Вносител на текстовете са депутати от ГЕРБ, начело с председателя на групата Даниела Дариткова и ръководителя на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева. С тях управляващите въвеждат задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) спрямо всички дейности по изгаряне на опасни и неопасни отпадъци, вклюително и по отношение на експерименталните инсталации.

Полицейска операция в ТЕЦ "Бобов дол", проверяват товари

Според вносителите и към този момент националното ни законодателство в тази област е в пълен синхрон с европейското, но по-строгите мерки са в отговор на обществените притеснения, свързани със защитата на здравето на хората и опазването на околната среда.

БСП със законови промени срещу фирмите-фантоми, занимаващи се с отпадъци

Преди седмица пък от управляващата партия подеха и законодателна инициатива, свързана с по-строг контрол върху вноса и износа на отпадъци в страната, като за целта предложиха водения за това регистър да бъде напълно прозрачен и достъпен публично.