Регионалният министър да подготви и предложи за обществено обсъждане проект за Закон за ВиК до 15 май 2020 г. Това решиха единодушно депутатите след разисквания за политиката на регионалното министерство за предотвратяване на опасността от воден режим в някои населени места и необходимостта от инвестиции в инфраструктурата на ВиК сектора.

В решението е записано новият закон да гарантира дългосрочно решение на проблемите в сектора, в това число социална поносимост на цените на ВиК услугите и въвеждане на водни помощи, качество на услугите и осигуряване на допълнителни финансови инструменти за увеличаване на инвестициите в сектора.

Депутатите задължиха още регионалният министър да информира два пъти годишно Народното събрание за напредъка по изпълнение на плана за действие към Стратегията за развитие на ВиК сектора и при нужда да предложи актуализация на Стратегията.

Предложението за решението бе на БСП, но след редакции от страна на ГЕРБ, то бе прието с пълно мнозинство.


Идея за справяне с кризата в Перник - вода от пещерите

От ДПС също имаха предложения за решение - оптимизация на щатния състав на ВиК дружествата и ежегоден отчет за реинвестициите във ВиК сектора по всички направления в дейността им, но то не срещна подкрепата на депутатите.

По време на дебата БСП отправи остри критики към управлението на ВиК сектора. Министър Петя Аврамова пък призова да не се търсят политически дивиденти от кризата с безводието и призова всички партии да работят заедно.

Соцлидерката Корнелия Нинова обвини управляващите в административен хаос и безхаберие. Тя настоя, че освен безводието, има проблем и с качеството на водата.

"Вода гази, жаден ходи. Ако вали дъжд, казвате - чакайте някой язовир да не ви наводни, ако не вали дъжд, казвате - правете молебен", критикува червената лидерка обяснението на мнозинството, че водната криза се дължи на климатичните промени.

Жителите на Кладница, Рударци и Драгичево на протест заради водния режим

Младен Шишков от ГЕРБ пък я контрира, че изказването й е в сферата на популизма и я критикува, че е направила апокалиптичен очерк. Той обясни какво се цели със създаването на закон за ВиК - обединяване на цялата нормативна уредба по отношение на стопанисването, собствеността и управлението на ВиК дружествата.

Шишков обърна внимание и на амортизираната ВиК инфраструктура, от която идвали и повечето проблеми и загубата на вода.

"Имаме над 90 000 км ВиК инфраструктура. Тя е строена за 9 млн. души, за съвсем различен тип икономика. Материалите, с която е построена, вече са неактуални и това води до големи загуби. Потреблението също е намалено", обясни той.

Отлагат въвеждането на по-строг режим на водата в Перник

Рамадан Аталай от ДПС критикува управлението, че няма комуникация между ресорните министерства по въпроса.

"Ситуацията с водния сектор е много тежка. И тя няма да се реши с магическа пръчка, изпуснати са ред години. На хората не им трябва законопроект, хората питат за вода, последните дни колеги идват необръснати... В закона ще има ограничаване на водните ресурси. В Перник ги няма, какво ще ограничите?", запита той.