Велинград скочи срещу концесия за добив на волфрам
94535

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Велинград скочи срещу концесия за добив на волфрам
  • Велинград скочи срещу концесия за добив на волфрам
Жителите на Велинград са единодушни, че не желаят добив на волфрамова руда на територията на общината. Това стана ясно на срещата на гражданите с министъра на околната среда и водите Нено Димов.
 
Велинградчани желаят да се преразгледа настоящата оценка на въздействието на околната среда, която позволява на концесионера ''Ресурс 1" да започне добив на редкия метал. Министърът обеща, че ще търси баланс между икономическото развитие на района и общественият интерес.
 
Волфрамът се използва в самолетостроенето, корабостроенето и за производството на металорежещи инструменти. Той не е радиоактивен метал.
 
През 2009 година държавата подписва договор за концесия с фирмата "Ресурс 1". Проектът й е одобрен от Министерство на околната среда и водите през 2014 г, а в края на същата година гражданската инициатива  “За запазване на община Велинград, като екологично чист регион без рудодобив” събира 11 000 подписа против добива. На днешната отворена среща общественият наблюдател Марин Божков обобщи съображенията на местните.


"Обществеността на Велинград на практика единодушно не желае добив на волфрам, защото се опасява на първо място за живота и здравето на жителите на общината, на второ място, защото смята, че рудодобивът би повлиял крайно отрицателно на пътната инфраструктура и на статуса на града като спа-столица на Балканите", каза той.
 
Според него и кмета на града Костадин Коев настоящата оценка на въздействието на околната среда не е актуална и трябва да се преразгледа. Според тях, рудодобивът ще замърси река Грънчарица, която е вододайна, а не водосборна, както твърдят геолозите.
 
Цветанов за добива на волфрам: Няма цена, когато е застрашен човешки живот

Марин Божков е забелязал няколко несъответствия между екологичната оценка и обстоятелствата на място. "Първото несъответствие е, че основната вододайна зона на града - четири обхващания, които осигуряват повече от 60 на сто от питейната вода на града, бяха точно на територията на концесията. През центъра на концесионната площ се оказа, че преминава събирателна деривация Бистрица - стратегическо съоръжение, изградено преди повече от 50 години", каза той.
 
Единственият геолог, поканен на срещата - Детелин Ендяков, председател на сдружението "За Грънчарица", бе посрещнат с освирквания и чут единствено от хората на първите редове в залата.
 
Той заяви, че добиването на руда в областта на Грънчарица не представлява никаква заплаха за околната среда в областта, че няма връзка между минералните извори на Велинград и реката и категорично заяви, че в това находище няма уран, кобалт и арсен - метали, които представляват опасност за хората.
 
Според него и негов колега геолог, жителите на Велинград не са чували експертно мнение за рудодобива, който би осигурил 700 нови работни места.