Няма жертви и пострадали хора, тежка е ситуацията. Това е огнище, което не успяхме да локализираме и рязко при промяната на посоката на вятъра огънят влезе в селото. Има пострадали къщи, сред които и такива, които са активно обитаеми.

Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов, който посети село Воден. Поразените къщи са поне 10.

В огнен капан: Село Воден е в пламъци, всички жители са евакуирани (СНИМКИ/ВИДЕО)

Чакаме тежка техника от близките мини. Работим само с един хеликоптер, но само с него не може да се потуши пожара. На чисто добросъседски села чакаме два хеликоптера от Одрин да излетят, както и противопожарни автомобили и булдозери да дойдат насам.

От МВР обясниха, че не са могли да предупредят хората, защото системата за ранно предупреждение функционира когато има предварителна информация, а в този случай нещата са се развили изключително бързо. Местните обаче казват, че нещата е било лесно да се прогнозират, наблюдавайки пожара.


По-рано жителите на село Воден започнаха панически да се евакуират сами. Малко след 14 часа горският пожар обгради селото и хората, които към момента са изведени от селото, което остава блокирано.

Малко по-късно бе съобщено, че Министерството на външните работи е отправило молба до турските власти за оказване на логистично съдействие на българските огнеборци във връзка с разразилите се пожари.

От българска страна е изтъкната необходимостта от допълнителна противопожарна техника, която да послужи в борбата с огнената стихия. Външното ни министерство отправя молба към турската страна за осигуряване на 4 броя булдозери с по два пожарни екипа, 2 броя хеликоптери, както и всякаква друга техника, която е подходяща и адаптирана за тежките условия и терен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня