„Българската държава ще участва в проекта за АЕЦ „Белене“ единствено с активите, които притежава. Те са сериозни. Притежаваме оборудване, лицензирана площадка. Ние ще участваме с апорт на тези активи“. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Три водещи компании в ядрената енергетика ще участват заедно в търга за АЕЦ „Белене“

Пред журналисти в парламента Петкова коментира появилата се по-рано през деня информация, че три от петте компании, включени в кратката листа за участие в процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, се обединяват в консорциум за изграждането на новата ни ядрена централа.

През 2018 г. парламентът даде мандат на правителството да предприеме действия по реализацията на проекта на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция или сключване на договор за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, припомни Теменужка Петкова и подчерта, че по направените изчисления стойността на проекта възлиза на около 10 млрд. евро.


Петкова: И петте компании ще подадат оферти за АЕЦ „Белене“

Трите компании, които обединиха силите си, са руската Росатом, френската Framatome SAS и американската GE Steam Power. „Ясно доказателство за това, че конкуренцията в хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ ще бъде много сериозна. Това са три от компаниите, които са световни лидери в областта на ядрената енергетика.

Тяхното консолидиране е ясна и сериозна заявка за сериозен интерес към този проект“, коментира Теменужка Петкова, според която огромна роля за това има правителството, но лично и премиерът Бойко Борисов.

Петте компании от краткия списък искат да инвестират в АЕЦ "Белене"

Енергийният министър припомни, че световната COVID-криза е наложила известни промени в процедурата по избор, тъй като са ограничени голяма част от дейностите. Заради ограниченията в пътуването представителите на фирмите-кандидати не са имало достъп до т. нар. информационна стая, разположена в Националната електрическа компания, която съдържа всички данни за проекта.

Всяка една от компаниите е заявила, че ще подаде обвързваща оферта, независимо от кризата и възникналите проблеми, увери Петкова. Според опозицията обаче, новината за общия консорциум не е изненадваща.

„Още в началото на годината беше ясно, че трите компании най-вероятно ще се обединят. Няколко пъти съм заявявал, че това е добър вариант, в който Росатом ще строи ядрената част, американски ще бъдат турбините и електрическата част, а френски ще бъдат системите за управление.

Това не нещо ново, просто използваме тази новина, за да отбегнем от други теми, които не са толкова приятни“, смята Таско Ерменков от БСП. „Обединяването на французи, американци и руснаци да строят АЕЦ „Белене“ и впоследствие да си оставят всички отпадъци в България – с това нещо от ДПС не сме съгласни“, коментира Рамадан Аталай. 
БГНЕС