/ МС, пресцентър
„Нито за миг не е спирал целият процес. Нито за миг не са спирали изпълненията на етапите за процедурата по изграждане на АЕЦ „Белене“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова взе участие в петъчния парламентарен контрол, където информира депутатите как върви процедурата по изграждане на втората ни ядрена централа. Тя подчерта, че е имало известно забавяне заради COVID-кризата в Европа и света, която е възпрепятствала пътуванията.

Петте компании от краткия списък искат да инвестират в АЕЦ "Белене"

„Процедурата по избор на стратегически инвеститор никога не е спирана“, увери министър Петкова и обяви, че и петте компании са потвърдили своето намерение да подадат обвързващи оферти и да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

„Ние сме на етап сключване на споразумение за конфиденциалност, което е задължително условие, за да могат компаниите да получат информационният меморандум за проекта, който съдържа цялата базова информация, свързана със самия проект и с пазара на региона, правната уредба на страната, европейските изисквания в областта на ядрената енергетика. Този документ вече е предоставен на петте компании, включени в кратката листа, свързана с реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ и потенциалната възможност ние да изберем стратегически инвеститор“, обясни пред депутатите енергийният министър.

Петкова: Ядрената енергетика ще ни осигури сигурност (СНИМКИ)

Теменужка Петкова разясни, че следващата крачка, за да може да се пристъпи към подготовка и представяне на обвързващи оферти, ще бъде предоставяне на достъп на компаниите до т. нар. информационна зала. Тя представлява няколко компютъра в специално обособени помещения в Българската електрическа компания, където се съдържа цялата информация – технически проект, разрешение на Европейската комисия и всичко останало.

„В рамките на следващите дни предстои да проведем конферентен разговор с всички пет компании. Целта му ще бъде да се информираме едни други за епидемичната обстановка в съответните страни. Тези инвеститори са от Русия, Китай, Южна Корея, САЩ и Франция. Все страни, които имаха и продължават да имат ограничителни мерки по отношение на пътуване, свързани с кризата от COVID-19“, заяви още Теменужка Петкова, изразявайки надежда страната ни успее да реализирай докрай цялата процедура и то при най-добри условия.
БГНЕС