Съдии от СРС протестираха срещу кадровата политика на ВСС
92267

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Съдии от СРС протестираха срещу кадровата политика на ВСС
  • Съдии от СРС протестираха срещу кадровата политика на ВСС

Съдии от Софийски районен съд излязоха отново на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Недоволството на съдиите е заради отхвърлената кандидатура на Албена Ботева за ръководител на районния съд. Това се наложи след като през декември досегашният председател на Софийски районен съд Методи Лалов подаде оставка.

Съдийски бунт пред ВСС

Преди по-малко от два месеца съдиите от Софийския районен съд отново протестираха пред сградата на Висшия съдебен съвет заради натовареността. Тогава председателят на СРС Методи Лалов подаде оставка. Днес причината за тяхното недоволство бе отказът на съдийската колегия на ВСС да назначи за ръководител на съда Албена Ботева.

Лалов се възмути от действията на Съвета. "Ние излъчихме кандидат. Председателят на Градския съд го предложи и без съществени аргументи беше отхвърлен. Това е политика, която е недопустима. Един кандидат, предложен, с качества, излъчен от общото събрание, какъв е мотивът да бъде отхвърлен. Че е бил част от предишното ръководство и че то било подало оставка", възмути се Лалов.



ВСС дава на прокурор шефа в оставка на Софийския районен съд Методи Лалов

Единственият, който подкрепи протеста на съдиите от Районния съд, бе председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Панов коментира, че казаното от Ботева на изслушването й не е било от значение, тъй като колегите му са взели предварително решение.

"Колегата Ботева беше изслушана, но нямаше абсолютно никакво значение какво тя ще каже. Очевидно е, че колегите бяха взели предварително решение тя да не бъде гласувана. Ако не се чуват аргументите, нищо чудно напрежението да продължава да се покачва. Както казва българската поговорка "Ситият на гладния не вярва", коментира Панов.

След Общо събрание на Софийския районен съд стана ясна и друга кандидатура - тази на Борис Динев. Идният вторник ще стане ясно решението на ВСС.

Днес прокурорската колегия на ВСС освободи следовател Мария Павлова от длъжността й, за да може от 27 януари - петък, тя да поеме правосъдното министерство в кабинета "Герджиков".