Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на БНС, част от БДЦ Светлин Танчев
83193

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на БНС, част от БДЦ Светлин Танчев
  • Интервю на Кирил Вълчев със съпредседателя на БНС, част от БДЦ Светлин Танчев

„Думата на 2015 г. За мен е безпътица. Нямаме ясна позиция, независимо дали става въпрос за пенсионна и съдебна реформа, или в икономически план. Лутаме се хаотично, правим крачка напред и две назад".

Това коментира в „Годината" на Дарик Светлин Танчев, съпредседател на БНС, част от БДЦ.

„Тази съдебна реформа не решава проблемите на системата като цяло, но я подкрепяме, защото е някаква стъпка в правилната посока", добави той.

Борисов не изключи избори две в едно догодина, чака Реформаторите да размислят

По думите му ситуацията в съдебната система и забавянето при електронното управление са двата бича на страната.



„В момента някои твърдят, че прокуратурата надделява и тя ще има повече влияние във ВСС. Но аз лично не смятам, че това е така, защото там остана и министърът на правосъдието, има и следователи, има и съдии, не виждам по какъв начин прокурорите чак толкова могат да надделяват или влияят в този процес", каза още Танчев.

Според него, познавайки похватите и начина, по който ГЕРБ функционират, едва ли може да вървят към коалиция с тях или подкрепа на управляващото мнозинство:

„Но все пак утре ще гласуваме и ще решим дали да подкрепяме управляващите или да сме опозиция. Не знаем още какво ще реши и РБ. Не очаквам обаче чак толкова радушна подкрепа за управлението".

Кънев: По-добре предсрочни избори, отколкото да управляват ГЕРБ, ДПС и АБВ

По отношение на кризата с бежанците Танчев обясни:

„Аз съм израснал в САЩ и смятам, че много внимателно и разумно трябва да гледаме на другите раси, хора, общества и невинаги да смятаме, че те ще ни вземат нещо. Аз съм против оградата, трябва да търсим други начини да взаимодействаме с бежаците. Още повече, че много наши сънародници са зад граница, не искам и тях да ги третират като хора втора ръка".

Той добави, че тези процеси винаги са се случвали и хората са мигрирали:

„Да участваме в образованието на тези хора, сами да осъзнаят какво е по-добро за тях, а не да се търсят само военни похвати".

За взимането на заеми от държавата Танчев обясни:

„Когато подкрепих заема, уверението беше, че ще видим пари, отиващи в електронно управление, пари ще се завъртят в икономиката. Това, което виждаме в момента е, че не е ясно точно за какво отиват парите. Проблемът не е, че ще вземем заем, а как ще го оползотворим. С тази политика сме заплашени от навлизане в дългова спирала".

Танчев заяви, че категорично ще подкрепят електронното гласуване:

„Електронното гласуване и електронното управление са неща, които наистина ще променят начина, по който функционира държавата".