Международният студентски клуб към Американския университет в България /АУБ/ "Хора за хората" съвместно с международните организации "UNITED" и "Футболът срещу расизма в Европа" и спортният клуб към АУБ "Грифините" организират дългосрочна кампания "Против расизма и национализма". Тази година проявите ще бъдат между 11 и 18 ноември под наслов "Възгледите и разумът нямат цвят", съобщиха от офиса за връзки с обществеността на университета в Благоевград.

На 13, 14 и 15 ноември са предвидени лекции, свързани с расизма, правата на ромското малцинство и други теми. Лектори ще бъдат представители на Българския хелзинкски комитет, неправителствената организация "Център за междуетнически диалог и толерантност - Амалипе", журналисти. На 16 ноември ще бъде организирана Кръгла маса на тема "Национализмът" с участието на преподаватели и студенти от АУБ. На следващия ден в университета ще има дискусия на тема "Различията и расизмът". На 18 ноември на спортния терен при студентското общежитие "Скаптопара" ще се състои футболна среща под наслов "Грифините срещу расизма".

Клуб "Хора за хората" в АУБ с президент Рауф Зейналов - студент в университета, беше създаден през пролетния семестър на академичната 2005-2006 година, съобщиха от университета. Първото официално събитие, организирано от клуба, беше посещението в университета на европейското представителство на "Хора за хората" /People to People International - PTPI/. Това е организация, основана от американския президент Дуайт Айзенхауер през 1956 година в Канзас Сити, щата Мисури.

В момента PTPI има представителства в 125 страни, а хората, активно участващи в нейни програми в различни точки по света, са повече от 80 000, информираха още от висшето училище в Благоевград. Основен предмет в дейността на PTPI e организирането на хуманитарни кампании, свързани с установяването на мир и разбирателство между народите и с преодоляването на техните расови, етнически и културни различия.