Мразовито време обхвана страната. Въпреки това няма отчетени температурни рекорди тази сутрин. Най-ниска температура е измерена в Добрич минус 12 градуса. На този ден през 1947 г. живакът е паднал до рекордните минус 38.3 градуса, съобщиха от НИМХ, цитирани от БГНЕС.

Ниски температури са отчетени по върховете - на Черни връх са измерени минус 22 градуса, Ботев - минус 21 градуса, Мусала - минус 27 градуса. В местността Рожен живакът падна до минус 17 градуса.

Силен и студен вятър се вихри в Североизточните райони. Скоростта му в Силистра е 14 метра в секунда с пулсации от 16 метра в секунда. Във Варна и Шабла силата на вятъра е 12 метра в секунда, а на нос Калиакра - 16 метра в секунда. Силният вятър и отрицателните температури създават усещане са още по-голям студ.

Арктическият студ, обхванал Североизточна България, започна да превръща крайбрежните камъни във Варна, обливани от морските вълни, в ледени скулптори. Заради ниската температура на въздуха във Варна се наблюдава и един рядък феномен "врящо море", посочва БГНЕС. Той се наблюдава, когато температурата на въздуха падне под минус 10 градуса, а морската вода е все още топла.



В четвъртък сутринта ще е почти тихо и доста студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 14 и минус 9 градуса. Очаква се обаче дневните температури да се повишат, като на места дори ще минат нулата.

Най-осезаемо ще е затоплянето в неделя.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg