Сериозни щети е нанесла градушката, ударила Старозагорско в четвъртък. Унищожени са 1200 дка земеделска продукция.

Силни бури и градушки удариха части на страната, лед покри пътя край Чирпан

Припомняме, че силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед. На места ледените късове са били с големината на орех. Поройният дъжд затрудни движението по АМ „Тракия” в района на Стара Загора и Пловдив. 

„Градушката продължи половин час и беше много едра. Днес все още има лед по земята. Всичко е унищожено. Маслодайната роза е убита. На места имаше лед около 30-40 см”, разказаха земеделски производители.

Щетите след градушката в Старозагорско са огромни, само в района на село Зетьово, което беше в четвъртък сред най-пострадалите, са унищожени около 5 хиляди декара земеделски площи. Това съобщи кметът на селото.


Описването на щетите продължава, като се очаква засегнатите площи да се увеличат, защото снощи е паднала втора градушка.

Сериозно пострадали са и съседните села. Само част от земеделските производители имат застраховки.

"Положението е плачевно. 5000 декара са унищожени - с царевица, слънчоглед, нахут и пшеница. Има засегнати и овощни градини", заяви Иван Ганев, кмет на село Зетьово.

В село Свобода по време на втората градушка около 18:15 часа са унищожени слънчогледови посеви. В момента на място е поземлена комисия, която установява щетите. Слънчогледът не е застрахован, защото е засят наскоро. 

Градушка е имало и в селата Държава и Гита

В община Първомай от валежа са засегнати посеви в селата Караджалово, Крушево и Градина. Щетите не са фрапиращи, каза Митков и допълни, че земеделските производители, които са засегнати, трябва да се свържат със застрахователите на продукцията. 

Кметът на село Караджалово Мариана Колева посочи, че валежите вчера са били със сериозен интензитет и са продължили около 15 минути. Засегнато е цялото землище на селото, като в частните дворове има големи щети. Днес следобед ще стане ясно има ли и колко са засегнатите земеделски производители в района, уточни Колева. По предварителна информация около 20-30 дка са пострадалите насаждения.

"Полски култури и трайни насаждения са пострадали от градушката и в общините Твърдица и Нова Загора". Това каза Тодор Братанов, директор на Областната дирекция (ОД) "Земеделие" в Сливен. Има поражения в община Нова Загора - частично в селата Караново и Асеновец, големи поражения в село Баня. В община Твърдица са били засегнати землищата на село Червенаково, Близнец и Шивачево.
Уведомили сме земеделските стопани, че могат да подават заявления в ОД "Земеделие" и общинските служби за обезщетения, посочи Братанов. Ще бъде извършен оглед от комисия. Той припомни, че право на обезщетения имат стопаните със 100% пропаднали площи, като лицата трябва да са регистрирани като земеделски стопани.

"Няма сигнали за щети по сгради, автомобили или пострадали хора", каза кметът на община Твърдица Мария Гвоздейкова - Златева. Тя допълни, че в общинския център е паднала лека градушка, а по-силни са били валежите в с. Сборище, гр. Шивачево, селата Бяла паланка, Жълт бряг. Пострадали са селскостопански насаждения -  зелени масиви, листата на лозници. Около два сантиметра в диаметър е била големината на ледените късове по тези населени места

Вчера от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че за четири часа, от 13:19 часа, са изстреляни над 600 ракети от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", във връзка с развилите се мощни купесто-дъждовни облаци, придружени с градушка, в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен.

Обработени са над 20 градоопасни клетки от Регионалните дирекции по градушките в Тъжа, Стара Загора, Поповица, Хасково и Сливен.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA, БНТ, БТА