Представители на синдикатите изразиха несъгласие с предложението на Министерството на финансите, заложено в проектобюджета за следващата година, минималната работна заплата да се запази в размер на 710 лв. 

На брифинг в Министерския съвет, след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи предложението „скандално и недопустимо“, посочва БТА. 

„Нетният размер на тази минимална заплата е почти колкото линията на бедност за страната. Това е абсолютно недопустимо. Настояваме да се обвърже с европейската директива, която вече е приета, а там пише – 50% от средната заплата. Размерът на минималната работна заплата през 2023 г., в условията на рекордна инфлация, е обида към всички, които работят на минимална работна заплата“, посочи той. 

Според него няма друга страна, която да е влязла в Еврозоната с по-малко от 500 евро минимална работна заплата. 


„Възмутително е въобще да си помисли някой, че може да замрази минималната заплата на 710 лв., колкото е тя в момента. Това е само и единствено неприкрит опит за взривяване на социални мир“, допълни Ваня Григорова, икономически експерт към КТ „Подкрепа“. 

Тя припомни, че са водени разговори за увеличаване на минималното възнаграждение на 770-780 лв., а от КТ „Подкрепа“ настояват тя да стане дори 850 лв. 

„Присъединяването към Еврозоната може да стане, ако не сме с цървулите на краката“, каза още Ваня Григорова. 
БТА