Шофьори на тирове и автобуси на протест в столицата
97405

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Шофьори на тирове и автобуси на протест в столицата
  • Шофьори на тирове и автобуси на протест в столицата
Българските превозвачи ще атакуват пакета "Мобилност" директно в Брюксел, където ще се проведе следващият им протест срещу предложени промени за товарните превози и либерализацията на пътническите превози. Това стана ясно по време на днешната протестна демонстрация в столицата, в която се включиха шофьори на камиони и автобуси, собственици на фирми от бранша, както и български политици. Идеята за столицата на Белгия дойде от евродепутата Ангел Джамбазки, който припомни, че европейците се борят за всеки домат и евроцент. Собствениците на транспортни и спедиторски фирми се обявиха срещу двойния стандарт за Източна и Западна Европа.

Протестни колони автобуси и тирове на „Цариградско шосе“ (СНИМКИ)

Шофьори на камиони и автобуси, служители и собственици на фирми от бранша се събраха на площад "Македония" в столицата, след като паркираха служебните си превозни средства в бус лентата на булевард "Цариградско шосе" в посока центъра.
 
Те отново се обявиха срещу предложените от Европейската комисия ограничения за товарните превози, сред които връщане в собствената държава след определен брой седмици и задължително нощуване на шофьора в хотел.
 

 
Какъв компромис предлага кабинетът за „пакет мобилност“?

Димитър кара камион за една от големите транспортни компании и пътува до Франция, Испания, Белгия, Холандия. Смята, че новите правила ще обезсмислят работата на българските фирми. Доволен е от сегашните условия на работа. "По паркингите спираме, на магистралата има паркинги, удобни са за камиони. Спим в камионите. В камионите си има всичко, то е уредено като къща", казва Димитър. 

„Пакет за мобилност“ би оставил 30 000 наши шофьори на камиони без работа

В протеста се включиха и служители от търговския отдел на една от спедиторските фирми. Те коментираха последствията от предложените промени. "Най-грубо казано, услугата ще се оскъпи драстично, а ние работим предимно с български фирми", каза представител на бранша, като допълва, че предложените промени ще ги направят по-неконкурентоспособни.
 
Предлаганата либерализация на пазара на пътнически превози ще предизвика фалити на български фирми, разказа Миролюб Столарски, собственик на една от големите транспортни фирми. "В момента е влязла една западна фирма, която вози от София до Букурещ за едно евро. Кажете ми кой български превозвач ще издържи на едно евро", попита Столарски.
 
 
Крайната точка на протеста беше Националният дворец на културата, където на фона на провеждащата се Среща на върха между Европейския съюз и Западните Балкани протестиращите отправиха предложение към френския президент Еманюел Макрон. Те приканиха френския държавен глава да се качи в един ТИР, за да види условията.