Шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра Милен Пенчев излиза на свобода под домашен арест, реши спецсъдът.

Стоянка Симеонова, която беше задържана при същата акция, ще бъде на свобода срещу парична гаранция от 7000 лева, а Тодор Тодоров - остава в ареста. Решението на съда е окончателно. Според прокуратурата с помощта на служители на НОИ Силистра са били източвани пенсионни фондове. Желаещите максимална пенсия получавали за целта фалшиви документи.

Съдът остави в ареста тримата обвинени за източване на НОИ-Силистра (ВИДЕО)

На 8 март при специализирана операция на МВР бяха арестувани 10 души, сред които и шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра. Те бяха задържани за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност по случая. Под надзора на Специализираната прокуратура бяха направени претърсвания и изземвания от 14 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Иззети бяха документи, сред които ТЕЛК-ови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.
 
Досъдебното производство бе образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017 г. до настоящия момент. "Групата е извършвала т.нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра", обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

 
В групата участват длъжностни лица - това са директорът на НОИ-Силистра, както и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“-Силистра. В групата също така участва и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство - баща, майка и син. "Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители", поясни Милева.
 
Над 10 задържани в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове

До момента са установени 20 души, на които са отпуснати по този начин пенсии. Предстои да се анализира документация и да се уточнят подробности.

Обикновено се е установявал стаж като миньори, т.е. пенсии от 600 лева нагоре. Става дума за хора, които към момента не са имали право на пенсия или са искали да се пенсионират по-рано. Услугата се заплащала от самата стойност на отпуснатите пенсии. Членовете на групата разполагали с дебитните карти на лицата и с пълномощни. Те са посещавали пощенските клонове, от които са теглили пенсиите.
 
Хората, които са се възползвали от тези пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.

За да подкрепи баща си Милен Пенчев, в съда дойде и дъщеря му - певицата Тита. Самият Пенчев заяви, че единствено се вижда само като свидетел, но не и като обвиняем. "Аз смятам че аз мога да бъда само свидетел", каза той пред магистратите.
БТА, БГНЕС