Счупена луминисцентна лампа е вероятната причина за пожара във влака София-Кардам. Това сочат събраните свиделески показания, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал в купе номер 6 в кушет вагона. След счупването на лампата се запалило пердето в купето, а от там огънят се преместил в целия вагон.

За пожара незабавно е бил уведомен кондукторът на вагона, който се опитал да потуши огъня. Според свидетелски показания използвани са три пожарогасителя. След като е установено, че пожарът не може да бъде загасен, кондукторът спрял принудително влака чрез аварийната спирачка. Огънят е локализиран към 03.30 часа.

Сигналът за пожара е получен около 23.30 часа на телефон 166 в полицията в Червен бряг.

Информацията е била, че гори кушет вагона на влака и композицията принудително е спряна в района на база „Петрол”. Първи пристигнал постовият полицай. Към местопроизшествието тръгнали веднага и началникът на транспортната полиция в Мездра, служители от управлението и пожарни. 

В гасенето на пожара се включили пожарникари от Червен бряг и Плевен. Полицаите използвали служебните и личните си автомобили, за да превозят пътниците до железопътната гара в Червен бряг.

За да се установи самоличността на жертвите чрез пътническо бюро ”Рила” се установяват хората, които са си купили билети за този влак.