Европа не трябва да се превръща в крепост за мигрантите от Северна Африка и Близкия Изток. Това заяви президентът Румен Радев след среща с държавния глава на Малта Мари-Луиз Колейро Прека, която е на посещение в страната. Според Радев предлагайки в Европа социална сигурност на милиони хора от проблемните региони, те престават за мислят за бъдещето на своите страни, което по думите му задълбочава мигрантската криза.

"Трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез гарантиране на по-голяма сигурност и стабилизиране на регионите, откъдето пристигат мигрантите и бежанците", каза Радев.
 
"Мигрантите наистина не намират реализация в страните си", заяви от своя страна президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

"Ако искаме да постигнем истински успех, а не само да оказваме помощ и благотворителност, трябва да разглеждаме проблема от всички негови страни", допълни тя.  

Има огромен потенциал за развитие на отношения между България и Малта, заявиха двамата президенти.  В разговорите си те са обсъдили сътрудничество в областта на финансовите услуги, образованието, здравеопазването, туризма и логистиката.