Корнелия Нинова
96329

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Корнелия Нинова

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Делян Добрев
  • Корнелия Нинова
  • Делян Добрев
След като се разбра, че управителните органи на ЧЕЗ са одобрили договор за продажба на активите си у нас на "Интерком груп", не закъсняха и реакциите в парламента. Вчера излезе информацията, че чешкият концерн ЧЕЗ продава активите си в България, а купувачът е българска компания "Инерком България". Според публикации в медиите „Инерком България“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на един адрес. 
 
В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от премиера Бойко Борисов информация за сделката с ЧЕЗ. Нинова призова президента да вземе отношение, защото при тази сделка се засяга националната и енергийна сигурност на страната.  

Надзорният съвет на ЧЕЗ дал съгласие за продажбата на българските активи

"Вчера излезе информация, че фирма "Интерком груп" купува "ЧЕЗ България". Гинка от Пазарджик е регистрирала тази фирма през 2017 година, тоест преди няколко месеца с капитал от 50 000 лева. И Гинка от Пазарджик плаща 320 млн. евро за бизнес, който прави оборот над 1.5 млрд. лева и засяга над 2 млн. български граждани", каза Нинова. Тя попита толкова ли държавата няма 320 млн. лева, като напомни, че става дума и за национална сигурност. "Не ми казвайте, че това не е модерно, не е европейско, че това, което предлагаме от много време - държавата да стане собственик, било антиевропейско, защото Франция, Белгия, Гърция, Чехия са европейски държави и там собствеността е държавна, защото е въпрос на национална сигурност и грижа за техните граждани", каза соцлидерката.
 
От БСП настояват премиерът да отиде в парламента и да даде отговори на въпросите има ли правителството на България информация за тази сделка и какво е отношението му към нея.

 
От левицата призовават омбудсмана да изрази позиция как ще бъдат защитени правата на потребителите. Нинова напомни на президента, че енергийната сигурност е част от националната сигурност, която е в неговите правомощия, и според лидера на БСП Румен Радев трябва да изрази позиция по въпроса.  

Междувременно и председателят на комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че е притеснен от сделката на ЧЕЗ. В кулоарите на парламента Делян Добрев заяви, че е съмнително как една малка фирма с капитал от 90 хиляди лева купува компания с мащабите на ЧЕЗ. Той изрази надежда КЗК и КЕВР да направят сериозна проверка, защото ЕРП-тата са последното звено на енергийната система. Проблеми с ЕРП-тата в миналото са причинявали включително политически сътресения, напомни депутатът. "Надявам се, че ако има нещо сиво, така да се каже, то да бъде разкрито", каза Добрев. Той призна, че е разтревожен. Народният представител прочел в медиите, че фирмата имала ВЕИ у нас. "Това не ме успокоява, защото да имаш ВЕИ проект и да пускаш на месец една фактура да си получиш парите за префренциалната цена и произведената енергия няма нищо общо с това да управляваш електромерите на половин България и мрежата на една трета от територията на страната", каза той.
 
По думите му той не знае кои са трите ВЕИ-та, за които се твърди, че са на "Интерком груп", не са от най-големите в страната.