Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Корнелия Нинова
96329
Корнелия Нинова
Делян Добрев
  • Корнелия Нинова
  • Делян Добрев
След като се разбра, че управителните органи на ЧЕЗ са одобрили договор за продажба на активите си у нас на "Интерком груп", не закъсняха и реакциите в парламента. Вчера излезе информацията, че чешкият концерн ЧЕЗ продава активите си в България, а купувачът е българска компания "Инерком България". Според публикации в медиите „Инерком България“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на един адрес. 
 
В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от премиера Бойко Борисов информация за сделката с ЧЕЗ. Нинова призова президента да вземе отношение, защото при тази сделка се засяга националната и енергийна сигурност на страната.  

Корнелия Нинова
БГНЕС, архив

Надзорният съвет на ЧЕЗ дал съгласие за продажбата на българските активи

"Вчера излезе информация, че фирма "Интерком груп" купува "ЧЕЗ България". Гинка от Пазарджик е регистрирала тази фирма през 2017 година, тоест преди няколко месеца с капитал от 50 000 лева. И Гинка от Пазарджик плаща 320 млн. евро за бизнес, който прави оборот над 1.5 млрд. лева и засяга над 2 млн. български граждани", каза Нинова. Тя попита толкова ли държавата няма 320 млн. лева, като напомни, че става дума и за национална сигурност. "Не ми казвайте, че това не е модерно, не е европейско, че това, което предлагаме от много време - държавата да стане собственик, било антиевропейско, защото Франция, Белгия, Гърция, Чехия са европейски държави и там собствеността е държавна, защото е въпрос на национална сигурност и грижа за техните граждани", каза соцлидерката.
 
От БСП настояват премиерът да отиде в парламента и да даде отговори на въпросите има ли правителството на България информация за тази сделка и какво е отношението му към нея.
 
От левицата призовават омбудсмана да изрази позиция как ще бъдат защитени правата на потребителите. Нинова напомни на президента, че енергийната сигурност е част от националната сигурност, която е в неговите правомощия, и според лидера на БСП Румен Радев трябва да изрази позиция по въпроса.  

Делян Добрев
БГНЕС

Междувременно и председателят на комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че е притеснен от сделката на ЧЕЗ. В кулоарите на парламента Делян Добрев заяви, че е съмнително как една малка фирма с капитал от 90 хиляди лева купува компания с мащабите на ЧЕЗ. Той изрази надежда КЗК и КЕВР да направят сериозна проверка, защото ЕРП-тата са последното звено на енергийната система. Проблеми с ЕРП-тата в миналото са причинявали включително политически сътресения, напомни депутатът. "Надявам се, че ако има нещо сиво, така да се каже, то да бъде разкрито", каза Добрев. Той призна, че е разтревожен. Народният представител прочел в медиите, че фирмата имала ВЕИ у нас. "Това не ме успокоява, защото да имаш ВЕИ проект и да пускаш на месец една фактура да си получиш парите за префренциалната цена и произведената енергия няма нищо общо с това да управляваш електромерите на половин България и мрежата на една трета от територията на страната", каза той.
 
По думите му той не знае кои са трите ВЕИ-та, за които се твърди, че са на "Интерком груп", не са от най-големите в страната.