Прокуратурата продължава и към настоящия момент да извършва следствени действия по искане на европейските партньори за онлайн финансова търговска измама, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение по повод разпространената от австрийски медии информация за разследването.
 
Работата по случая е започнала в началото на 2019 г. в изпълнение на четири Европейски заповеди за разследване от Германия и Австрия за разкриване на международна престъпна група, извършваща киберпрестъпления - онлайн финансова търговска измама. В резултат от тези действия са измамени хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни - членки на ЕС.

Българин е разследван за поставяне на скимиращи устройства в Белгия 
 
Измамите се изразявали във въвеждане на пострадалите граждани в заблуждение, чрез предлагани по интернет фиктивно благоприятни условия за инвестиране на парични средства, които впоследствие не се възстановяват.
 
Прокуратурата е извършила 34 претърсвания, изземвания и обиски на лица в София. Иззети са множество документи, компютърни конфигурации и други вещи. Проведени са разпити и на 10 души в качеството им на обвиняеми по искане на съдебните власти в Австрия и Германия.


В Германия: Измама за милиони с деца фантоми от България и Румъния
 
По издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед за арест, на 30 януари прокуратурата е постановила задържането на Гал Барак, гражданин на Държавата Израел, сочен като основен член на международната престъпна група. Той е направил опит да напусне страната ни през ГКПП Калотина.
 
На 1 февруари Окръжен съд - София е оставил за постоянно в ареста Барак, но при обжалване след това апелативният съд е изменил мярката на "домашен арест". Делото за предаване на Гал Барак на австрийските съдебни власти все още продължава.
БТА