На площад „Княз Александър Първи“ се проведе военният парад по случай 6 май - Деня на храбростта и 140-тата годишнина от създаването на Българската армия. 1600 военнослужещи и много техника участваха в парада. Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен от мелнишкия епископ Герасим в съслужение с духовници. След това по традиция парадът беше открит от вертолет МИ-17 на военновъздушните сили, носещ националния флаг. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРАДА ТУК

Тържествен водосвет на бойните знамена на Българската армия (СНИМКИ)
 
„Храбростта не се проявява само на бойното поле - днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек, храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да въставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола“. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по време на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия.
 
България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, заяви Радев и допълни, че днес моралната криза е факт. Той изрази благодарност към храбрите и посочи, че свободата на всяко общество, нашата обща свобода се крепи на върха на тяхното копие.

6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия
 
Румен Радев отбеляза, че на кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и посочи, че Свети Георги е символ на непобедимата ни воля. Президентът припомни, че точно век ни дели от края на Първата световна война, след която е последвала Втората, и доскоро светът е вярвал, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития.

 
„Но те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на стария континент“, коментира държавният глава. „Свят, в който личният егоизъм се налага като приоритет, националните егоизми закономерно се завръщат, а това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти“, посочи той.


В този свят армията възвръща ролята си на гарант на сигурността и благоденствието, каза Румен Радев.
 
България е стожер на мира в нашия обременен с история регион, на съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци“, посочи той.
 
По думите му българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила. Той отбеляза, че нехайното отношение към армията подкопава държавността и допълни, че в миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност.
 
„Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, призвани да бранят България“, заяви той.