Румен Радев: Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност
99257

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Румен Радев: Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност
  • Румен Радев: Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност
Президентът Румен Радев призова премиера, министрите и депутатите за „радиомълчание” по темата за избора на нов изтребител, докато тече работата на междуведомствена комисия. „Радиомълчание” е термин от авиацията, който се използва от пилотите в напрегната ситуация, за да се осигури максимална възможност за нейното успешно разрешаване, обясни пред „Дарик”  полковникът от резерва Ангел Георгиев, председател на Българската авиационна асоциация. 
 
След като взе участие в официалната церемония по поднасянето на венци и цветя по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, пред журналисти президентът Румен Радев призова политиците да запазят радиомълчание по темата с избор на нов боен самолет за армията.
 
„В авиацията има един много хубав термин – радиомълчание. Аз призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки”, каза той.
 
Радиомълчание е термин от авиацията, използва се в критични ситуации във въздушното пространство, обясни пред „Дарик” бившият военен летец, полковникът от резерва Ангел Георгиев.

 
„Радиомълчание е когато във въздушното пространство има особен случай или извънредна ситуация. Останалите пилоти, при които самолетите и системите работят нормално и нямат необходимост от помощ, съвети и въздействие, а полетът е рутинен, се призовават да запазят радиомълчание, тоест да не използват канала, на който провеждат разговорите за управление, да не провеждат разговори с цел да се осигури максимален комфорт за тези, които са в нещатна обстановка и върху които трябва да бъде насочено цялото внимание на всички, които могат да им окажат съдействие”, каза той.

Процедурата за избор на нов тип боен самолет е към своя финал, а междуведомствена комисия разглежда офертите.  В началото на месеца в Министерството на отбраната бяха отворени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията. САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, Швеция - нов "Грипен" , а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Юрофайтър".