Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията. От прессъобщение от институцията става ясно, че държавният глава връща закона за ново обсъждане в парламента. Радев оспорва антикорупционния закон в неговата цялост.

Още преди да бъде приет президентът и управляващите имаха съществените спорове по новия антикорупционен закон. В крайна сметка в пленараната зала беше прието новият орган да бъде избиран от парламента. Той трябва да обедини Комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, и има правомощия да иска подслушване.

Радев: Управляващите са на път да загубят човешкия си облик
 
В мотивите за ветото президентът Румен Радев се посочва, че корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон.

„Корупцията е негативно явление с многостранни измерения. Чрез нейните проявни форми се овладяват основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт от частни икономически интереси, които оказват сериозно влияние върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние“, пише в мотивите за връщането.

 
„Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото“, се казва още в позицията на държавния глава.

Членовете на новия антикорупционен орган с привилегии
 
Радев смята, че на практика цялото ръководство на новия орган ще се избира от мнозинството в парламента и се създава опасност депутатите да се месят в работата му.

„Не може да има успешно противодействие на корупцията без участието на гражданското общество, което включва и подаването на сигнали“, пише още в критиките на Радев.
 
В мотивите за връщане се посочва още същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна.