Радев: Корупцията се превръща в основна спирачка за стратегически за България цели
97660

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Радев: Корупцията се превръща в основна спирачка за стратегически за България цели
  • Радев: Корупцията се превръща в основна спирачка за стратегически за България цели
За корупция в България се говори много, а се прави малко, даже напоследък се говори по-малко, изтъкна държавният глава. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференцията „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“.  Корупцията нанася огромни вреди на нашето общество и руши доверието в институциите, предупреди президентът. Тя възпрепятства развитието на икономиката и отблъсква инвеститорите и са необходими всеобхватни мерки за борба срещу явлението в реално време, посочи президентът.   

Радев: Някой тегли каруцата към автокрация

"Едно безспорно е ясно - че корупцията нанася огромни вреди на нашето общество. Защото тя овладява основни лостове на държавно управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси. Тя краде от благосъстоянието на нацията, ограничава основни права и свободи на гражданите, генерира бедност и престъпност. Корупцията ерозира доверието в държавата, възпрепятства развитието на икономиката и отблъсква инвеститорите", каза Радев. Президентът подчерта, че специално за България корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото "тя се превръща все повече в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели":

Борисов: Корупцията е бич, трябва да се смазва на всички нива

"Това е развитието на съвременна конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури. Нормално е бизнесът да се ориентира към развитие на конкурентоспособна икономика, но когато усилията на бизнеса се насочват вместо в развитие на иновации и конкурентоспособност към търсене на подходящия човек в държавната администрация, който срещу определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществената поръчка, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика".

Президентът Радев: Корупцията в България вече се вижда и отвъд океана

Румен Радев призова за всеобхватни мерки за борба срещу корупцията и за законодателни инициативи, фокусирани върху разкриването, пресичането и разследването на корупционни схеми в реално време, а не в миналото.


Той отново подчерта, че е необходим единен и истински независим орган за противодействие на корупцията, съчетал в себе си широк спектър на експертиза, компетенции и правомощия.