Блокадни проверки в два сутрешни пътнически влака от Септември през Ихтиман до София установиха, че отново е голям броят на пътниците, които са се опитали да ползват транспортната услуга, без да са купили превозни документи. Контролните органи не са допуснали във влаковете пътници без билети.

Превозните бригади са издали на място 110 билета, а 70 пътници, които са отказали да купят превозен документ, не са били допуснати да се качат във влаковете.

Въпреки тези поредни недобросъвестни опити на някои пътници да пътуват гратис, провеждането на блокадни проверки вече има конкретен ефект върху продажбите на билети в гарите по маршрута на двата проблемни влака. Само в билетните каси на гара Ихтиман за ден са продадени почти двойно повече билети за единия влак в сравнение с предходния ден. Продажбите на билети в гара Ихтиман за втория проверяван влак пък са се увеличили с около 30 процента.

От страна на “Български държавни железници” ЕАД като контролни органи в блокадните проверки на тези два проблемни влака участват всеки ден 20 служители от превозни бригади, които в момента не са на смяна. Предвид намерението на дружеството да осъществява системни блокадни проверки в проблемните влакове, ще се наложи голям брой служители да бъдат ангажирани като контролни органи в часовете, когато не изпълняват обичайните си служебни задължения. Това увеличава разходите на железопътния превозвач за изплащане на извънредния труд на този превозен персонал. 

В тази връзка управителят на “БДЖ – Пътнически превози” ЕООД се срещна с ръководителите на поделението за пътнически превози за регион София и възложи изработването на технология за извършването на предстоящите блокадни проверки в региона, в която да бъде заложена числеността на персонала, необходим за осъществяването на проверките, както и прогнозните допълнителни разходи по изплащането на извънредния труд.